Arbore genealogic de identitate bănăţeană. Expoziţie de documente vechi păstrăm în Arhivele din Caraş-Severin
Manifestarea a fost organizată de Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, Consiliul Judeţean şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Caraş-Severin.
Articol editat de Radio Resita, 31 octombrie 2016, 16:32 / actualizat: 1 noiembrie 2016, 6:27
„Poate este o expoziţie mai anostă, deoarece, nu are extrem de multe fotografii, nu are extrem de multe informaţii spectaculoase, dar eu consider că este spectaculoasă şi interesantă, în sine. Este vorba de unele dintre cele mai vechi documente pe care le păstrăm în Arhivele din Caraş-Severin. Arhivele din Caraş-Severin s-au înfiinţat de abia de peste 60 de ani, fapt pentru care documentele nu ies neapărat în evidenţă prin vechimea, ci prin importanţa acestora. Am decis să prezentăm registrele parohiale de stare civilă, în cazul nostru, şi de registrele de stare civilă din cadrul Evidenţei Persoanelor din Caraş-Severin. Trebuie subliniat faptul că în Austro-Ungaria, în 1918 şi chiar 1919, evidenţa botezaţilor, căsătoriţilor şi decedaţilor se ţinea la parohii”, a declarat Ovidiu Roşu, directorul Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale.
Potrivit acestuia, în Caraş-Severin se păstrează registre de la romano-catolici, care sunt cele mai vechi, din anul 1725, de la ortodocşi – 1774 şi, desigur, ortodocşi români, ortodocşi sârbi, greco-catolici, romano-catolici, evanghelici, evanghelici – unitarieni, mozaici. Astfel, fiecare poate să îşi reconstituie arborele genealogic, pentru că se poate merge 200 – 300 de ani, înapoi, în timp, dacă se cunoaşte punctul de plecare (bunicii, de exemplu).
Tot cu acest prilej, au fost omagiate personalităţi, precum revoluţionarul Eftimie Murgu, protopresbiterul Nicolae Stoica de Haţeg, generalul Traian Doda, generalul Ioan Dragalina sau ţăranul gazetar Petru Oancea.
Manifestarea a fost organizată de Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, Consiliul Judeţean şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Caraş-Severin.