Arad: Bugetul judeţean, mai mare cu 50% faţă de anul trecut; peste 60% merge în investiţii
Consilierii judeţeni din Arad au aprobat, marţi, bugetul pe anul în curs, care este de aproximativ 607 milioane de lei, cu 50% mai mare decât bugetul aprobat la începutul anului 2022, iar 60% din venituri vor merge la investiţii, principala sursă de finanţare fiind fondurile europene.
Articol editat de Valentina Adam, 8 februarie 2023, 07:43
Bugetul a trecut cu 20 de voturi pentru şi cinci abţineri, în timp ce şapte consilieri nu au participat la vot, iar unul a lipsit de la şedinţă.
Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a declarat, la finalul şedinţei, că principala sursă de finanţare rămâne fondurilor europene.
‘Prioritatea noastră este atragerea de fonduri europene, bani din care putem construi, putem investi în dezvoltarea judeţului. Arădenii au aşteptări majore şi suntem obligaţi să începem noi proiecte şi să ducem la bun sfârşit ceea ce am început. Peste 60 de procente din bugetul judeţului Arad merg înspre investiţii, aici fiind incluse şi cele 80,5 milioane lei din excedentul bugetar, bani neutilizaţi anii trecuţi şi care merg tot la investiţii şi dezvoltare. Toate aceste sume, investite în proiecte majore ale Aradului, vor contribui la creşterea nivelului de trai. Rezultatul va fi materializat într-o infrastructură rutieră de calitate, investiţii în spitale, în şcoli şi în servicii sociale’, a declarat Cionca.
În 2023 se vor finaliza cele două tronsoane importante de drum judeţean, respectiv Arad-Şiria-Pâncota şi Buteni-Pâncota, dar şi drumurile Dieci-Dezna, Sânmartin-Socodor şi Socodor-Nădab. Se vor mai moderniza drumurile Mâsca-Măderat-Arăneag şi Lipova-Şiştarovăţ-limită judeţ Timiş. Totodată, va începe modernizarea reţelei rutiere de nord a judeţului, însumând 67 de kilometri.
O altă componentă este sistemul sanitar, unde se vor finaliza cele două spitale noi: Oncologia şi Psihiatria, de la Căpâlnaş. Se va finaliza, de asemenea, extinderea Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
Printre proiectele noi se numără construirea unui complexul pediatric (peste 93 de milioane de euro), modernizarea secţiei de Cardiologie (10 milioane de euro) şi modernizarea pavilionului central al Spitalului Municipal, finanţat prin PNRR (15 milioane de lei).
Cionca a mai declarat că în bugetul pe acest an ‘se observă creşterea substanţială a veniturilor proprii’ şi a cotelor defalcate din impozitul pe venit. De asemenea, există o creştere de 12 milioane de lei a sumelor din TVA şi de 20 de milioane de lei a subvenţiilor de la alte administraţii în baza contractelor de parteneriat.
Privitor la fondurile europene nerambursabile, faţă de bugetul iniţial al anului 2022, sunt în creştere cu 122 milioane lei.
Cheltuielile cu personalul reprezintă 12% din buget, iar principalele direcţii în care se împarte bugetul sunt: drumuri judeţene – 53% din fonduri, asistenţă socială – 13%, sănătate publică – 4% (cu precizarea că fondurile pentru sănătate vor fi completate cu proiecte europene), cultură – 7%, învăţământ – 3%.