Arad: Biserica de la Schitul Feredeu, demolată după cutremurul din 2023, va fi reconstruită
Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ de la Schitul Feredeu, care a fost demolată recent din cauza fisurilor grave apărute în pereţi în urma cutremurului din 6 iunie 2023, va fi reconstruită până la finalul anului, când se estimează că vor fi reluate slujbele.
Articol editat de Valentina Adam, 29 august 2024, 19:00
Reprezentanţii Mănăstirii Feredeu şi ai Arhiepiscopiei Aradului au declarat, joi, pentru AGERPRES, că pereţii bisericii de la schit au suferit fisuri largi de până la opt centimetri şi demolarea a fost singura opţiune.
Demolarea a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, iar pe acelaşi amplasament începe construirea unei noi biserici, în care va fi aşezată sfânta masă a vechiului altar.
Pentru construirea în roşu a noii biserici, Mănăstirea Feredeu a alocat suma de 1.700.000 de lei, iar lucrările ar trebui să fie încheiate în decembrie, când se estimează vor fi reluate slujbele în incintă. Finisajele, precum picturile şi mobilierul, vor fi realizate în următorii ani, cu bani din donaţii, suma necesară nefiind deocamdată estimată.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei spun că Schitul Feredeu, singurul din Podgoria Aradului, este locul de suflet al Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, care a reclădit biserica începând cu 1986, când a revenit în zona Şiria, unde copilărise.
Complexul Monahal Feredeu cuprinde două zone distincte, o mănăstire aflată în vale şi un schit localizat pe versantul vestic al Munţilor Zărand, în comuna Şiria. Schitul Feredeu datează din secolul XVIII şi este amplasat sub vârful Izvorul Rece, la o altitudine de 427 metri.
Complexul se află în apropierea unui izvor despre care credincioşii spun că are puteri vindecătoare, conform paginii web a Centrului de Informare Turistică Arad. ‘De aici provine şi numele mănăstirii (regionalismul ‘feredeu’ derivat din maghiarul ‘furdo’, care înseamnă baie, loc de îmbăiere, dar şi localitate balneară)’, scrie pe site.
Până la schit se poate ajunge fie urmând drumul modernizat ce urcă pe versantul abrupt, fie urmând traseul turistic, marcat cu bandă galbenă.
Cutremurul de magnitudinea 5,2 Richter produs în 6 iunie 2023, având epicentrul între Lipova şi municipiul Arad, a avariat zeci de clădiri publice şi sute de case din mediul rural. Între imobilele care au suferit avarii s-au numărat 18 şcoli, câteva biserici şi trei clădiri ale Spitalului Judeţean.