Aproape toată țara, sub cod galben de ploi și vijelii
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi, 13 iunie, o atenționare cod galben de temperaturi ridicate pentru sudul și sud-estul țării și o alta de vreme instabilă pentru aproape întreg teritoriul României.
Articol editat de Valentina Adam, 13 iunie 2024, 18:35
De astăzi, 13 iunie, de la ora 17.00, până vineri, 14 iunie, la ora 6.00, sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei se află sub cod galben de vreme instabilă.
În aceste zone sunt așteptate „averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (rafale în general de 55… 70 km/h), precum și grindină”, transmite ANM. În urma precipitațiilor se pot acumula cantități de apă de 20… 30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
La nivelul județului Caraş-Severin, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteorologică de COD PORTOCALIU de grindină de medii și posibil mari dimensiuni, intensificări ale vântului, vijelie puternică viteza vântului 70…90 km/h, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.
Avertizarea meteorologică este valabilă astăzi, în intervalul orar 18:15 – 19:15 și vizează următoarele localități: Băile Herculane, Mehadia, Teregova, Cornereva, Berzasca, Prigor, Topleț, Armeniș, Luncavița, Iablanița, Sichevița, Cornea, Eftimie Murgu, Domașnea, Lăpușnicel, Mehadica.
COD ROȘU
Fenomene avertizate: grindină de medii și posibil mari dimensiuni, intensificări ale vântului, vijelii (70…90 km/h, averse torențiale 25…40 l/mp, frecvente descărcări electrice.
Interval de valabilitate:
13/06/2024 18:05 – 13/06/2024 19:30.
Zone vizate: – Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oravița, Anina, Bozovici, Pojejena, Prigor, Sichevița, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Coronini, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Gârnic, Șopotu Nou, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici.
Pentru protecția populației, a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RO- Alert. Până la acest moment nu au fost primite apeluri pe 112 cu privire la producerea vreunui eveniment în urma fenomenelor meteo.
RECOMANDĂRI
În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu traversați râurile și nu vă apropiați de malurile acestora.
În situația manifestării vântului puternic, vă sfătuim să evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau a imobilelor aflate în construcţie. Totodată, se recomandă sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.