Aproape 30 de incendii la locuințe în doar o lună și jumătate!
Inspectorii de prevenire demarează o nouă campanie de informare a populației. Sunt prezentate riscurile de producere a incendiilor la locuințe. Doar în acest sezon rece, în Caraș-Severin s-au produs aproape 30 de astfel de incendii, spune căpitanul Romulus Bojinescu.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 15 noiembrie 2024, 14:48
Purtătorul de cuvânt al ISU Semenic a declarat că astfel de incendii la locuințe sunt cauzate de neglijența proprietarilor.
„Utilizarea coşurilor de fum defecte sau necurăţate, exploatarea necorespuzătoare a aparatelor de încălzit, utilizarea instalaţiilor electrice defecte sau efectuate de personal neautorizat, respectiv utilizarea mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate”, sunt principalele cauze, a spus Bojinescu.
Cum să preveniți incendiile la locuințe
Pompierii reamintesc că este obligatorie curățarea coșurilor de fum, cel puțin o dată pe an. De asemenea, trebuie evitată suprasolicitarea instalațiilor electrice și utilizarea aparatelor de încălzit care prezintă defecțiuni. Pot fi prevenite astfel situațiile care pot genera incendii la locuințe.
Statistica privind incendiile la locuințe de la începutul lunii octombrie 2024:
- 16 incendii produse de jar/scântei;
- 6 incendii produse de scurt circuit la instalațiile electrice;
- 6 incendii produse la coșurile de fum(defecte sau necurăţate).
„Persoanele decedate în incendii au provenit de cele mai multe ori din categorii cu o condiție socială precară. Majoritatea au fost pe fondul consumului de alcool, al fumatului în pat și al aruncării scrumului la întâmplare“, a subliniat și șeful Inspecției de prevenire al ISU, colonelul Aurelian Miloș.
El a spus că o mare cantitate de materiale informative a fost distribuită în teritoriu. Pliantele și broșurile conțin sfaturi practice pentru prevenirea unor astfel de incendii la locuințe.
Sursă: ISU Semenic