Aproape 3.000 de hectare din Caraş-Severin au fost afectate de secetă
Aproape 3.000 de hectare din Caraş-Severin au fost afectate de secetă. Peste 140 de fermieri vor fi despăgubiţi.
Articol editat de Casandra Silitra, 31 octombrie 2024, 15:12
O comisie tehnică de constatare, formată din specialişti ai Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin, APIA şi reprezentanţii ai UAT-urilor din judeţ, a fost în teren pentru a verifica, evalua şi clarifica cele peste 100 de solicitări depuse la instituţia de profil.
În Caraş-Severin, peste 100 de fermieri vor beneficia de despăgubiri de la stat dupã seceta din vară.
„În urma verificărilor efectuate de comisiile mixte la fața locului, avem un număr de 142 de beneficiari eligibili. Aceștia beneficiază de un total de 2.900.000 lei, sume aferente grantului care se acordă producătorul agricol pentru culturile afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024.
Principalele culturi afectate de secetă în județul Caraș-Severin au fost culturile de soia, de porumb și de floarea-soarelui.
În perioada următoare, toți cei 142 de beneficiari eligibili ai acestui grant, vor primi sumele aferente. Acestea vor fi proporțional cu procentul de pierderi suferite. Avem și noi aproape 3.000 de hectare calamitate.
Județul Caraş-Severin, fiind un județ cu specific preponderent montan, a fost mai puțin afectat de secetă. S-au simțit și la noi efectele acestei secete, dar nu la fel ca în județele de câmpie„ a declarat, pentru Radio Reşiţa, doctor inginer Liviu Munteanu, consilier superior al Directiei pentru Agricultura Judeteana Caras-Severin.
Liviu Munteanu a mai spus că, această măsură vine în sprijinul fermierilor locali. Măsura contribuie la diminuarea efectelor negative ale secetei asupra sectorului agricol din judeţul Caraş-Severin.
Fermierii pot primi cel mult 1.000 de lei la hectar, dacă suprafaţa a fost compromisă 100%, iar suma scade în funcţie de gradul de afectare a suprafeţei pentru care a depus cererea.