[AUDIO] APM Caraş-Severin: Traficul auto şi sistemele de încălzire rezidenţială cu combustibili solizi, importanţi contribuitori la poluarea aerului din judeţ
Ziua internaţională a aerului curat este marcată anual la 7 septembrie, potrivit Rezoluţiei 74/212 adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) la 19 decembrie 2019, indică site-ul https://undocs.org. Rezoluţia subliniază importanţa şi necesitatea urgentă de a sensibiliza opinia publică la toate nivelurile, precum şi de a promova şi facilita acţiunile de îmbunătăţire a calităţii aerului.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 septembrie 2022, 10:55 / actualizat: 7 septembrie 2022, 13:27
Poluarea aerului este o problemă globală cu impact de anvergură din cauza transportului pe distanţe mari a poluanţilor atmosferici. În absenţa unei intervenţii, numărul deceselor premature cauzate de poluarea aerului înconjurător se estimează că este pe cale să crească cu peste 50% până în 2050.
În 2022 tema Zilei internaţionale a aerului curat pentru un cer albastru este „The Air We Share” (Aerul pe care il impărțim), iar aceasta se concentrează pe natura transfrontalieră a poluării aerului, evidenţiind necesitatea răspunderii şi a acţiunii colective. Poluarea aerului nu cunoaşte graniţe naţionale şi este omniprezentă, mai mult, este strâns corelată cu alte crize globale precum schimbările climatice, pierderea biodiversităţii, alte forme de poluare precum și de dezvoltarea economică.
Mai mult ca oricând este important de a crește gradul de conștientizare cu privire la probleme, impactul și soluțiile pentru reducerea poluării aerului, monitorizarea, colectarea și schimbul de date, cercetările și bunele practici precum și consolidarea cooperării internaționale și regionale pentru o implementare eficientă a măsurilor necesare.
Îmbunătățirea calității aerului va aduce beneficii pentru sănătate, dezvoltare și mediu. Sunt soluții pentru a invinge poluarea aerului și trebuie să ne asigurăm că luăm toate măsurile necesare pentru a fi siguri că poluarea aerului nu face parte din viitorul nostru colectiv.
Acțiunile guvernamentale privind calitatea aerului sunt în continuă creștere, dar implementarea și resursele financiare utilizate creează decalaje semnificative în aplicarea măsurilor în diferite țări, progresul către un aer curat făcându-se mai lent decât ne-am dori.
Cu toții avem dreptul la un aer curat. Impreună, ne putem asigura că mesajul celei de-a treia Zi Internațională a aerului curat pentru cerul albastru devine un apel global la acțiune care duce la schimbări pe termen lung pentru a ne asigura că generațiile viitoare vor respira un aer curat.
Este timpul să acționăm impreună pentru # The Air We Share.
Țara noastră a adoptat legislația Uniunii Europene și ține cont de recomandările OMS.
O activitate de primă importanță în gestionarea problemelor de calitate a aerului constă în supravegherea și evaluarea calității acestuia. Evaluarea calităţii aerului prin monitorizare continuă a debutat în anul 2007, și actualmente, pe teritoriul judeţului Caraș-Severin, se realizează prin intermediul a 6 staţii automate de monitorizare aparţinând Reţelei Naţionale pentru Monitorizarea Calităţii Aerului (RNMCA). Stațiile sunt echipate cu aparatură modernă potrivit standardelor europene și internaționale și măsoară continuu concentrațiile principalilor poluanți ai aerului cum sunt: pulberi în suspensie – fracția PM10, monoxid de carbon, dioxid de sulf, oxizi de azot, ozon de joasă altitudine, benzen. Evaluarea calităţii aerului înconjurător este reglementată prin Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu modificările și completările ulterioare, ce transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa. Stațiile din județul Caraș-Severin sunt situate în următoarele locații: Reșița, Oțelu Roșu, Moldova Nouă, Buchin, Muntele Semenic.
Sistemul de monitorizare permite autorităților locale pentru protecția mediului:
■ să evalueze, să cunoască și să informeze în permanență publicul, alte autorități și instituțiile interesate, despre calitatea aerului;
■ să ia, în timp util, măsuri prompte pentru diminuarea sau eliminarea episoadelor de poluare;
■ să prevină poluările accidentale;
■ să avertizeze și să protejeze populația în caz de urgență.
În vederea facilitării informării publicului, pe site-ul www.calitateaer.ro pot fi obţinute informaţii privind calitatea aerului, de la toate staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului din ţară, nu numai din cele din județ. Tot pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului, pe site-ul http://www.anpm.ro/web/apm-carasseverin/buletine-calitate-aer este postat zilnic un buletin de informare în care sunt prezentaţi indicii generali zilnici pentru fiecare staţie de monitorizare, stabiliţi Ordinului nr. 1818 din 02.10.2020 privind aprobarea indicilor de calitate a aerului.
În județul Caraș-Severin, cu câteva excepţii (siderurgia, unităţile miniere ieşite din circuitul economic), sectorul industrial nu mai reprezintă un contributor important la poluarea atmosferică. Rolul principal a fost preluat de traficul auto, cu precădere în oraşe şi în sezonul cald.
La fel ca în alte puncte de pe glob aflate la latitudini geografice similare, se observă concentraţii de ozon ridicate în perioadele caniculare. De importanţă mai mică, dar deloc neglijabilă, este aportul sistemelor de încălzire rezidenţială cu combustibili solizi, sesizat de staţiile de monitorizare de fiecare dată în timpul iernii.
La ora actuală, în România sunt în circulație peste 12 milioane autoturisme și aproximativ un milion de vehicule grele (camioane, autobuze, utilaje de construcții), iar în ultimii ani creșterea de la an la an a fost exponențială. Trebuie să nu uităm că transportul de mărfuri se realizează aproape în totalitate pe căile rutiere, județul Caraș-Severin nefăcând excepție în acest sens. De asemenea trebuie să se țină cont că deja avem de peste 10 ori mai multe vehicule cu motoare Diesel decât în 1990, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat gazele de eșapament de la motoarele Diesel ca fiind cancerigene. În mod evident sunt cât se poate de binevenite măsurile de modernizare a parcului de autovehicule prin adoptarea propulsiei electrice, amenajarea traseelor pentru bicicliști, precum și încurajarea cetățenilor în achiziționarea autotursimelor electrice sau hibrid.