Apicultorii cărăşeni în alertă: Sindromul prăbuşirii roiurilor se amplifică în Banat
Apicultorii din întreaga Europă protestează astăzi pentru protejarea albinelor împotriva pesticidelor, în vreme ce membrii asociaţiilor crescătorilor de albine din România se reunesc în fața Ministerului Agriculturii din capitală. Aceștia cer intervenția autorităților în sprijinul unei metode corecte de determinare a toxicității pesticidelor pentru insectele polenizatoare.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 mai 2019, 12:07 / actualizat: 7 mai 2019, 16:10
Daniel Popa, un apicultor din zona Oraviţei, judeţul Caraş-Severin despre cât de nocive sunt intervenţiile cu pesticide şi cât de indolente sunt autorităţile locale în ceea ce priveşte protecţia albinelor:
„… foarte mult afectează, mai ales că este o zonă aici în Oraviţa, cumpărată de nemţi şi danezi care cultivă rapiţă şi alte plante care sunt tratate cu neocontinoidă. Sută în sută de 5-6 ani la floarea soarelui, de exemplu, nu mai obţinem nimic, nectar nimic, clar e modificată genetic. Rapiţa la fel în ultimii trei ani de zile. Tot timpul când se stropeşte sunt pierderi masive, mai ales la albinele culegătoare. Şi eu şi colegii am avut probleme şi nu avem cui să ne plângem, nu suntem ascultaţi, nu ne anunţă nimeni când se fac stropiri, nu se ia nicio măsură, pur şi simplu. Apicultorii când se deplasează cu albinele în pastoral, anunţă, au ordine de deplasare de la asociaţiile în care sunt înscrişi şi sunt luaţi în evidenţe la primăriile comunelor pe a căror rază se amplasează stupii. Normal ar trebui anunţate primăriile de către cei care fac stropirile, iar pe urmă, apicultorii de către primării, aşa este baza legală. Problema apicultorilor este una foarte gravă pentru că nimeni nu-i anunţă, ei află de stropiri prin viu grai întrebând muncitorii fermelor din zonă, iar investitorii străini îşi fac de cap, susţin revoltaţi crescătorii de albine. Insectele îşi micşorează familiile de la un an la altul„.
Acțiuni similare ale apicultorilor europeni vor mai avea loc și în alte capitale, precum: Berlin, Dublin, Haga, Londra, Paris, Riga, Roma şi Sofia în data de 9 mai.
Conform cercetătorilor din întreaga lume, apicultorii se confruntă cu o scădere îngrijorătoare a numărului de albine. În SUA, roiurile de albine au scăzut cu 25%, iar în Franţa s-a constatat o scădere cu până la 50%. Acest fenomen poartă numele de sindromul prăbuşirii roiurilor şi poate avea consecinţe extrem de grave pentru ecosistem şi pentru polenizarea plantelor.
Sursa foto: stiintasitehnica.ro