APIA pune piciorul în prag: Cine dă foc terenurilor să îşi ia gândul de la subvenţiile pe suprafaţă
Articol editat de Gerhard Chwoika, 1 februarie 2018, 10:30
Directorul adjunct APIA Caraş-Severin, Lucian Colţan a precizat pentru Radio Reşiţa că instituţia pe care o reprezintă are încheiat un protocol cu ISU Semenic în baza căruia primesc informări despre incendiile de vegetaţie.
În primă fază acestea sunt trimise la Bucureşti, apoi urmează verificările în teren.
Dacă inspectorii APIA, care se deplasează în teren, constată că proprietarul parcelei i-a dat foc, acesta nu va mai beneficia de subvenţii. Dacă însă proprietarul constată că autori necunoscuţi au incendiat terenul său, acesta trebuie să facă o plângere scrisă la poliţie şi o declaraţie pe proprie răspundere la primăria localităţii pentru a beneficia ulterior de plata subvenţiei cuvenite, a mai spus Lucian Colţan. Multe suprafeţe sunt incendiate pentru a nu fi curăţate, însă, cei care fac asta riscă să fie excluşi de la plata subvenţiilor APIA, a mai subliniat acesta. Fermierii trebuie să aibă grijă de terenurile lor.
Până acum, APIA nu a putut aplica măsura excluderii de la plată a celor care şi-au incendiat terenurile şi asta pentru că nu au putut demonstra că deţinătorii au dat foc. Anul acesta însă, împreună cu cei de la ISU se vor face verificări inopinate în teren, a mai precizat şeful APIA.
Amintim că, arderea resturilor vegetale fără obţinerea permisului de lucru cu foc se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. (Hardy Cvoica)