Anul pomicol 2019 – slab din punct de vedere al calităţii fructelor
Ploile în abundenţă şi condiţiile meteo extreme, umiditatea combinată cu căldura excesivă, fac ca anul pomicol în Caraş-Severin să fie unul slab din punct de vedere al calităţii fructelor, afectând producţia acestora cu până la 80%.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 25 iunie 2019, 12:21
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei judeţene pentru Agricultură, Liviu Munteanu, pentru Radio Reşiţa:
„Pomii fructiferi au fost afectaţi anul acesta începând încă din primăvară de îngheţurile nefireşti, dar şi de precipitaţiile abundente, căldura şi în general de fenomenele meteo extreme. Nu a lipsit în judeţul Caraş-Severin decât grindina, să mai vină, să avem tabloul complet. Dacă în 2018 am avut un an excelent pentru pomicultură, eh bine, anul 2019 se preconizează a fi unul slab şi asta pe fondul problemelor cauzate exclusiv de vreme. În primul rând am avut muguri puţini pe rod, automat rezultă producţii ma mici. Apoi ploile abundente au împiedicat aplicarea tratamentelor specifice, astfel încât acum ne vom confrunta cu boli care fac ravagii în livezi. După discuţiile purtate cu pomicultori din diferite zone ale judeţului, previzionăm o diminuare a producţiilor de fructe în anul acesta, comparativ cu anul trecut de 70 chiar 80 la sută”.
Liviu Munteanu a mai spus că din cele peste 11.000 de hectare de livezi şi pepiniere pomicole, 6.700 sunt într-un continuu declin, afectate fiind mai ales livezile de măr, prun, cireş, vişin şi piersic.