Anina îşi plânge minerii la 19 ani de la tragicul accident din subteran
Astăzi se împlinesc 19 ani de la tragicul accident de mină de la Anina din judeţul Caraş-Severin, soldat cu şapte morţi, în urma căruia cea mai adâncă mină din Europa a fost închisă, printr-o dispoziţie guvernamentală.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 ianuarie 2025, 12:19 / actualizat: 14 ianuarie 2025, 18:49
A fost cel mai tragic accident din subteran din ultimii 80 de ani. Pe orizontul 8 s-a produs o explozie. Aceasta a avut loc imediat după ce artificierul a detonat o încărcătură de dinamită. În spatele peretelui detonat se afla o „pungă de gaz metan”, iar aceasta a declanşat explozia.
La locul tragediei au sosit ministrul economiei, de atunci, Codruţ Sereş, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu. Cei trei au hotărât închiderea imediată a minei şi găsirea unor soluţii alternative pentru economia zonei.
Mina Anina a fost cea mai veche din România, fiind deschisă exploatării după 1792. La momentul închiderii, aceasta era cea mai adâncă din Europa, 1.250 de metri, iar în subteran lucrau 500 de persoane, 293 dintre acestea fiind în curs de disponibilizare. Rezervele de cărbune existente se întind pe încă 100 de ani, iar cele deschise exploatării pe încă 10. Cel mai grav accident s-a produs aici în 1920, când au murit 201 mineri. Tragedia l-a inspirat pe omul de cultură local Virgil Birou să scrie volumul „O lume fără cer”.
Comunitatea din Anina se reunește astăzi pentru a comemora cea mai tragică explozie minieră din ultimele opt decenii.
În dimineața zilei de 14 ianuarie 2006, la ora 5.30, o explozie puternică a zguduit puțul I din sectorul III Vest al minei, după ce o acumulare de gaz metan a fost aprinsă de o scânteie. Acest incident devastator a curmat viețile a șapte mineri curajoși: Dănuț Pușcău, Daniel Vânău, Virgil Schneider, Matei Izvernariu, Gheorghe Marișescu, Marc Ioan Vasile și Daniel Cristian Bălan.
În semn de omagiu și respect pentru cei dispăruți, marţi, 14 ianuarie la ora 15.00, a avut loc o slujbă de pomenire și rugăciune pe placa puțului I. Este un moment de reflecție și recunoștință, organizat de topograful Gheorghe Tarasof, cu sprijinul și bunăvoința preotului Alin Muntean.
Aceste comemorări nu sunt doar o aducere aminte a celor care și-au pierdut viața în acea zi fatidică, ci și un prilej de solidaritate și unitate pentru comunitatea din Anina.