[AUDIO] Anina îşi plânge minerii
Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 ianuarie 2014, 12:35 / actualizat: 14 ianuarie 2014, 21:12
8 ani se împlinesc astăzi de la tragicul accident de mină de la Anina din judeţul Caraş-Severin, soldat cu şapte morţi, în urma căruia cea mai adâncă mină din Europa a fost închisă, printr-o dispoziţie guvernamentală.
A fost cel mai tragic accident din subteran din ultimii 80 de ani. Pe orizontul 8 s-a produs o explozie. Aceasta a avut loc imediat după ce artificierul a detonat o încărcătură de dinamită. În spatele peretelui detonat se afla o „pungă de gaz metan”, iar aceasta a declanşat explozia. Deflagraţia a fost anunţată în dimineaţa zilei, la ora 8.20.
La locul tragediei au sosit ministrul economiei, de atunci, Codruţ Sereş, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu. Cei trei au hotărât închiderea imediată a minei şi găsirea unor soluţii alternative pentru economia zonei.
Mina Anina a fost cea mai veche din România, fiind deschisă exploatării de după 1792. La momentul închiderii, aceasta era cea mai adâncă din Europa, 1.250 de metri, iar în subteran lucrau 500 de persoane, 293 dintre acestea fiind în curs de disponibilizare. Rezervele de cărbune existente se întind pe încă 100 de ani, iar cele deschise exploatării pe încă 10.
Cel mai grav accident s-a produs aici în 1920, când au murit 201 mineri. Tragedia l-a inspirat pe omul de cultură local Virgil Birou să scrie volumul „O lume fără cer”.
După opt ani de la închiderea minei, întreaga zonă a oraşului Anina a căzut în istorie.
Viceprimarul oraşului Anina, de la acea vreme, Nicolae Radu, îşi aminteşte de eveniment cu durere: