Angajaţii din Sănătate riscă să piardă creşterile salariale!
Articol editat de Daiana Rosca, 23 iulie 2016, 05:00
O acţiune ce părea să vizeze creşterea salariilor angajaţilor TESA din Sănătate riscă să dinamiteze drepturile câştigate prin OUG nr. 20/2016 de personalul medical, dovedindu-se un demers tip „Să moară şi capra vecinului!”
Profitând de faptul că personalul TESA din spitalele publice este în fierbere, pe motiv că această categorie de salariaţi nu beneficiază de creşterile salariale prevăzute de OUG nr. 20/2016, nişte ”binevoitori” au dorit să intervină cumva pentru repararea a ceea ce pare o nedreptate, iniţiind o petiţie adresată Avocatului Poporului.
Problema o constituie natura demersului, respectiv consecinţele pe care acesta l-ar putea avea. Pe scurţ dacă demersul reuşeşte partea referitoare la salarizarea personalului din Sănătate din OUG nr. 20/2016 va fi declarată neconstituţională, toţi angajaţii pierzându-şi drepturile câştigate prin intermediul acestui act normativ. Cu alte cuvinte, reuşita acestui demers sună cam aşa: „Dacă personalului TESA nu-i cresc salariile atunci să nu crească la nimeni!” Dovada o constituie însăşi partea introductivă a petiţiei, aşa cum o puteţi vedea aici:
Dacă Avocatul Poporului va da curs acestei petiţii, sesizând Curtea Constituţională, şi dacă onor Curtea va considera întemeiate motivele invocate, declarând neconstituţional actul normativ, atunci angajaţii din Sănătate pot să-şi ia adio de la creşterile salariale (timide pe alocuri, semnificative în multe cazuri).
Pentru ca lucrurile să fie şi mai interesante, dacă această petiţie va avea un rezultat pozitiv (adică nefasţ din perspectiva celor care lucrează în spitalele publice), va avea de pierdut nu doar personalul medical, ci şi personalul TESA, care beneficiază prin intermediul OUG nr. 20/2016 de dreptul la cel mai mare salariu de bază din unitate existent la ora actuală pentru aceeaşi funcţie. Cu alte cuvinte, o bună parte dintre cei care au susţinut petiţia au semnat de fapt să nu le crească salariile.
Dacă acţiunea iniţiatorilor poate fi motivată de dorinţa de notorietate, este greu de înţeles la ce s-au gândit semnatarii.
Daiana Roşca