Angajaţii Arhivelor Naţionale au declanşat greva generală
Angajaţii Arhivelor Naţionale au declanşat greva generală, prima din istoria de 192 de ani a instituţiei.
Articol editat de Casandra Silitra, 11 noiembrie 2024, 10:30
Angajații serviciilor județene și ai Serviciului Municipiului București din cadrul Arhivelor Naționale ale României au intrat în grevă generală. Aceasta are loc începând de luni, 11 noiembrie. Măsura vine ca urmare a grevei de avertisment în care s-au aflat angajaţii luni, 4 noiembrie.
Principalele nemulţumiri sunt legate de modul de salarizare şi condiţiile de muncă.
„Este vorba în special de probleme legate de condițiile de lucru, spațiile de păstrare ale documentelor, dar și de salarizarea noastră. În momentul de față există niște diferențe între cei care lucrăm la nivel teritorial, în județe, și colegii noștri din aparatul central,” a declarat atunci, pentru Radio Reşiţa, directorul Direcţiei Judeţeane Caraş-Severin a Arhivelor Naţionale, Ovidiu Roşu.
Angajaţii Arhivelor Naţionale au declanşat greva generală, prima din istoria de 192 de ani a instituţiei.
„Ajunși la capătul răbdării din cauza indolenței factorilor decizionali, angajații serviciilor județene ale Arhivelor Naționale recurg la această ultimă formă radicală de protest. Greva propriu-zisă va fi prima din istoria Arhivelor Naționale ale României și a Ministerului Afacerilor Interne!
Anul trecut, domnul ministru Cătălin Predoiu, de ziua Arhivelor Naționale, își exprima aprecierile față de profesioniștii care lucrează aici, printr-un mesaj publicat pe site-ul MAI. Anul acesta, însă, a dovedit că nu este interesat de soarta angajaților din structurile județene ale Arhivelor Naționale, ținând cont că acceptă condițiile de muncă și discriminarea salarială existente între Aparatul Central și teritoriu, discriminare pe care nu a eliminat-o, în ciuda eforturilor angajaților din teritoriu.
Domnul ministru afirma că „în Fondul Arhivistic Național al României sunt conservate și gestionate de specialiștii MAI acte oficiale și particulare, diplomatice și consulare, memorii, manuscrise, proclamații, hărți și pelicule cinematografice, toate cu valoare istorică”. Îi solicităm public să ne spună ce măsuri a luat pentru acești specialiști. De asemenea, pentru a asigura condiții optime de păstrare și conservare a acestor documente extrem de valoroase.
Suntem singura instituție aflată într-o astfel de situație de discriminare evidentă. O mare parte dintre angajați au părăsit deja sistemul. Au ales alte instituții unde sunt salarizați corect, pe principiul „muncă egală, remunerație egală”.
Efectele grevei generale
În cazul în care factorii decizionali nu vor aproba revendicările noastre, suntem pregătiți să continuăm greva pe termen nedeterminat. Nerezolvarea inechităților salariale va avea efecte grave asupra societății civile. Se va întârziera soluţionarea numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate. Nu se vor elibera actele de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române. Va fi blocat accesul cercetătorilor la sălile de studiu. Funcționarea unei societăți democratice nu poate fi asigurată în absența Arhivelor Naționale ale României!
Este de subliniat faptul că, în majoritatea serviciilor județene, schema de personal este subdimensionată. În unele structuri activitatea se desfășoară cu doar 5-6 angajați.
Avem încredere că atât conducerea Arhivelor Naționale ale României și a Ministerului Afacerilor Interne, cât și factorii decizionali aflați la guvernare își vor îndrepta atenția, măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, spre una dintre cele mai importante instituții din România, care păstrează și valorifică memoria documentară a țării,” transmit reprezenţii angajaţilor Arhivelor Naţionale într-un comunicat de presă.