Ancheta epidemiologică continuă după confirmarea unui caz de meningită la o fetiţă din Reşiţa
Ancheta epidemiologică se află în plină desfășurare la Școala Gimnazială nr. 7 din Reșița, după ce un caz de meningită a fost confirmat la o fetiță cu vârsta de 7 ani. De asemenea, starea de sănătate a acesteia se îmbunătățește treptat, iar autoritățile și conducerea școlii au implementat măsuri riguroase pentru a preveni răspândirea bolii și pentru siguranţa celorlalți elevi.

Articol editat de Daiana Rosca, 4 aprilie 2025, 17:47
Măsuri imediate de dezinfecție în școală
Astăzi, o echipă specializată a realizat o dezinfecție completă a corpului B al școlii, unde a fost confirmat cazul de meningită. De asemenea, în corpul A al școlii au fost luate măsuri de dezinfecție în sălile de clasă și în spațiile comune, inclusiv în zona în care învață sora fetiței infectate. Directorul unității de învățământ, Ileana Pomoja, a făcut apel la părinți să nu se îngrijoreze, subliniind că școala a implementat măsuri imediate de prevenire a răspândirii acestei boli contagioase.
„Am intervenit imediat, iar azi la ora 12:00 s-a realizat o dezinfecție completă a corpului B. De asemenea, am luat măsuri de siguranță și în corpul A, pentru a preveni orice risc de contaminare suplimentar. Văd că părinții sunt foarte îngrijorați și pe bună dreptate. Noi, la nivel de școală, în momentul în care am fost informată de către învățătoarea clasei, împreună cu asistentele și medicul nostru școlar, în sălile de clasă unde a fost fata, respectiv la after school, am folosit lampa UV, am dezinfectat cu substanțele pe care le-a avut cabinetul medical, substanțe dezinfectante specifice bolilor transmisibile.”, a declarat directorul Pomoja.
Investigații și măsuri de protecție suplimentare
Medicul școlar, Ema Bădescu, a identificat toți contactii direcți ai fetiței diagnosticate cu meningită. În momentul de față, există un singur caz confirmat de meningită meningococică, iar în clasa pregătitoare A nu au fost raportate alte cazuri. Persoanele care au venit în contact direct cu fetița în ultimele 48 de ore sunt supravegheate clinic pentru o perioadă de 10 zile, conform protocolului Institutului Național de Sănătate Publică.
„Am identificat imediat contacţii direcți ai fetiței, iar aceștia sunt acum în izolare la domiciliu, 24 în clasa I și 38 la after-school. Vom monitoriza evoluția acestora pentru a preveni orice posibil focar de meningită. S-a instituit chimioprofilaxia și izolarea acestora la domiciliu, conform criteriilor Institutului Național de Sănătate Publică şi Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile”. a explicat medicul școlar.
Cea mai sigură metodă de protecţie rămâne vaccinarea împotriva meningitei. Deși vaccinul nu face parte din programul național de vaccinare, acesta este disponibil pentru toți copiii și poate fi administrat pentru prevenirea bolii infecţioase, mai ales pentru tulpinile cele mai frecvent întâlnite în România.
Informații despre vaccinarea antimeningococică
În România sunt disponibile două tipuri de vaccinuri împotriva meningitei. Deși vaccinarea nu este obligatorie, medicii recomandă vaccinarea copiilor, în special în cazul celor care nu au încă o protecție adecvată. Potrivit medicului infecționist Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, vaccinarea poate începe încă de la vârsta de 6 săptămâni, dar poate fi făcută și mai târziu în copilărie, în funcție de condițiile de sănătate ale fiecărui copil.
Părinţii care doresc să-şi vaccineze copiii împotriva meningitei nu vor găsi la liber serul în farmacii. Aceştia trebuie să se adreseze fie medicului de familie fie specialistului infecţionist. Pe baza reţetei primite farmacia le va aduce serul necesar iar imunizarea se va efectua doar în cabinetul medicului de familie, explică preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Caraş-Severin, Pavel Roşca:
„Este important ca părinții să știe că vaccinul împotriva meningitei nu este disponibil pe scară largă în farmacii și trebuie prescris de medicul de familie sau de un specialist infecționist. Părinții care doresc să își vaccineze copiii trebuie să se adreseze acestor medici pentru a obține rețeta necesară”, a declarat pentru radio Reşiţa președintele Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin, Pavel Roșca.
Vaccinul împotriva meningitei este gratuit în cazul copiilor cu vârsta până în 18 ani. Pentru cei care nu au gratuitate, serul costă în jur de 300-400 de lei.
Starea de sănătate a fetiței se îmbunătățește
Potrivit ultimelor informații primite de la medicii Spitalului Louis Ţurcanu din Timişoara, starea de sănătate a fetiței diagnosticate cu meningită s-a îmbunătățit. Aceasta a fost detubată și este conștientă și cooperantă. Autoritățile locale, conducerea şcolii și echipa medicală vor continua să monitorizeze cazul pentru a asigura o recuperare completă a fetiței și pentru a preveni orice risc pentru ceilalți elevi din școală.
În plus, părinții sunt încurajați să ia în considerare vaccinarea antimeningococică, o metodă de prevenire a bolii care poate reduce semnificativ riscurile pentru sănătatea copiilor.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro