Măsuri stricte pentru donatorii de sânge din cauza virusului West Nile!
În mod surprinzător, organismul uman răspunde diferit în urma contactarii virusului, în ceea ce priveşte simptomatologia; astfel, au fost identificate 3 situaţii:
Articol editat de Daiana Rosca, 12 septembrie 2017, 15:35 / actualizat: 12 septembrie 2017, 17:44
Din această cauză Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara a impus o serie de măsuri stricte, astfel că tuturor cetăţenilor care au fost plecaţi în concediu în ţară sau în străinătate li s-a interzis să doneze sânge în următoarele 28 de zile. Conducerea unităţii se aşteaptă ca stocul de sânge să scadă însă chiar şi aşa problema poate fi rezolvată dacă vor veni să doneze, cetăţenii fideli, apţi din punct de vedere medical şi care nu au călătorit în ţară sau în străinătate, explică medicul Rodica Lighezan:
„ Toţi donatorii care au fost în zone endemicie, în ţări endemice, nu sunt acceptaţi la donare dacă au călătorit în ultimele 28 de zile, dar şi cei care au călătorit în ţară au fost excluşi temporar de la donare, adică îi amânăm încă 28 de zile să vedem dacă se întâmplă ceva cu starea lor de sănătate. Dacă nu se întâmplă nimic pot să vină să doneze în luna următoare. Sfatul meu este ca în această perioadă să folosim soluţiile repelente pe care le găsim în farmacii ca să ne protejăm dacă nu avem site la ferestre. Dar ar trebui să avem pentru că sita e sfântă şi ţine ţânţarii la distanţă. Din cauza acestor probleme, numărul de donatori s-ar putea să scadă, însă pe de altă parte nu toată lumea a calătorit, trebuie să facem o triere aşa că noi încercăm să creştem adresabilitatea cetăţenilor către noi ca să avem de unde alege „, a precizat medicul Rodica Lighezan.
La Centrul de Transfuzii din Bucureşti, în schimb toţi donatorii sunt testaţi pentru virusul West Nile. Investigaţia este una destul de complicată iar pacienţii primesc rezultatul în 72 de ore.
Care sunt simptomele contactării virusului
Perioada de incubaţie
De regulă, pacienţii dezvoltă simptomele după 3 – 14 zile de la contactarea virusului (înţepătura ţânţarului).
În mod surprinzător, organismul uman răspunde diferit în urma contactarii virusului, în ceea ce priveşte simptomatologia; astfel, au fost identificate 3 situaţii:
1. Manifestarea de simptome severe –
Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala:
– febră puternica;
– dureri de cap;
– rigiditate la nivelul gatului;
– stupoare
– dezorientare
– comă
– slabiciune musculara;
– pierderea vederii;
– amorţeala si paralizie
Simptomele pot persista pe perioada mai multor saptamani, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizata de o perioada lunga de convalescenţă si extenuare.
2. Manifestarea de simptome moderate – Sindrom febril
Perioada de incubare este de 2 – 8 zile.
Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderata:
– febra;
– durere de cap;
– simptome gastrointestinale:stare de greaţă şi vărsături , lipsa apetitului alimentar,
– dureri musculare si articulare;
– urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui;
Simptomele se manifesta pe o perioada de 7-10 zile, desi slabiciunea poate persista pana la cateva saptamani, iar limfadenopatia pana la 2 luni.
3. Lipsa simptomelor – Infectie asimptomatica
Aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul nu prezintă nici un simptom.
Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile.
În cazul manifestării de simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătăţeşte după câteva zile în absenţa unui tratament.
În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgenţă la camera de gardă.
Daiana Roşca