„Alaiul Primăverii” a dat culoare şi în acest an orașului Reșița
Pentru prima data participantă la acest eveniment a fost și Oana Petrică, directorul adjunct al Direcției pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Institutul Național al Patrimoniului, care s-a declarat impresiontă de amploarea evenimentului:
Articol editat de Mirabela Afronie, 25 aprilie 2015, 16:17 / actualizat: 25 aprilie 2015, 20:13
Sute de tineri și nu numai, iubitori de folclor din toate zonele etnofolclorice ale Banatului Motan, au participat astăzi la tradiționala manifestare Alaiul Primăverii, ajunsă la cea de a 34 ediție. Evenimentul și-a atins scopul acela de a promova costumul popular, obiceiurile și tradițiile din zona Banatului Montan, după cum susține Gheorghe Țunea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin:
Pentru prima data participantă la acest eveniment a fost și Oana Petrică, directorul adjunct al Direcției pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Institutul Național al Patrimoniului, care s-a declarat impresiontă de amploarea evenimentului:
Au participat la paradă peste 30 de ansambluri folclorice din: Reșița, Caransebeș, Bocșa, Oțelu Roșu, Oravița, Armeniș, Băuțar, Bănia, Bozovici, Greoni, Bolvașnița, Grădinari, Răcășdia, Vermeș, Ramna,Lăpușnicu Mare și Ciclova Română. Parada a fost urmată, în Parcul Tricolorului de către un spectacol susținut de ansamblurile participante. Cetățenii, prezenți la eveniment au putut admira și achiziționa produse expuse în cadrul târgurilor de flori, produse alimentare tradiționale și cel al meşterilor populari bănăţeni. Una dintre florărese ne-a dezvăluit din tainele îngrijirii florilor:
Culoare și măiestrie, lemn sculptat de meșteri cu tradiție, care ne-au povestit despre lucrările lor:
Târgul cu produse alimentare tradiționale s-a ridicat și el la înălțime, de departe cele mai multe persoane erau interesate de produsele făcute din carne de porc, așa zisa mangaliță, despre care ne vorbește producătorul venit în Banat tocmai din zona Maramureșului:
Cei interesați au putut degusta și cumpăra și o multitudine de sortimente de brânză, de vacă de oaie sau de capră, unele aduse din zona Cornereva:
Amatorii de zacuscă sau salată de bureți au avut de unde alege, din rețetele ca la mama acasă, fără conservați și delicioase, după cum ne asigură că sunt un producător din Bocșa:
De asemenea produsele apicole, de cofetărie și nelipsita ,,răchie,, sau afinată au întregit peisajul din Parcul Tricolorului.
Cristina Corocan