Administrația Băile Herculane este pregătită de vijelie doar pe hârtie
Vijelia care a trecut peste vestul ţării în ultimele zile, făcând numeroase victime omeneşti şi pagube materiale, a atras din nou atenţia asupra capacităţii autorităţilor locale de a gestiona aceste situaţii.
Articol editat de Valentina Adam, 19 septembrie 2017, 13:14
Staţiunea de pe Valea Cernei a fost ferită de aceste fenomene extreme, dar ultima vijelie care a doborât crengi şi chiar arbori întregi în Centrul istoric a arătat că există riscuri pentru producerea unor evenimente nedorite!
„La nivel de hârtii suntem pregătiţi, comisia este formată, acuma numai Dumnezeu ne poate feri de aşa ceva, forţa naturii nu poate fi înlăturată de oameni! Sunt inventariate obiectele care ar putea pune în pericol integritatea fizică a oamenilor, dar unele sunt momentan imposibil de realizat! Suntem acum în negocieri pentru o macara pentru coborârea coşurilor de fum din zona Burlaci-ANL şi zona stadion, unde avem două coşuri care prezintă un pericol. Să sperăm că în zilele următoare vom reuşi să aducem macaraua şi un legător de sarcină la înălţime pentru a le pune la pământ ca să nu prezinte pericol pentru locatari şi locuinţele acestora din apropiere!”, ne-a declarat Ştefan Peneşel – viceprimarul oraşului Băile Herculane.
O vijelie abătută asupra staţiunii în urmă cu două săptămâni a doborât un arbore lângă Izvorul de ochi şi a rupt numeroase crengi în Centrul istoric al staţiunii.
„Crengi au fost numeroase, iar doborâturi de vânt – pentru mine, fiind silvicultor – nu mi s-au părut periculoase! Au fost trei arbori de dimensiuni mici, i-am evacuat în cel mai scurt timp posibil… într-adevăr, a fost blocată circulaţia două ore până am reuşit să adunăm oamenii pentru eliberarea căilor de acceş dar nu a prezentat pericol! Mai sunt arbori inventariaţi, de care ştim de ei, dar să sperăm că acum nu sunt un aşa mare pericol, încât să pună în pericol viaţa cetăţenilor!”, ne precizează viceprimarul Ştefan Peneşel.
Paul Sever Smadu