Adio orfelinate în județul Caraș-Severin! Copiii abandonați vor crește în case de tip familial
Centrele de plasament vor dispărea în următorii ani. Conform unei directive europene, în locul lor vor fi înfiinţate case de tip familial şi centre de zi, pentru integrarea mai uşoară în societate a copiilor abandonaţi.
Articol editat de Mirabela Afronie, 10 iulie 2022, 10:35
Deși România era obligată să închidă toate centrele de plasament până în ianuarie 2020, lucrurile abia acum încep să se miște. A fost nevoie de timp până când Direcțiile de asistență socială și protecție a copilului din țară au scolarizat asistenți maternali care să preia parte din copiii din orfelinate, dar și până s-a obținut finanțare pentru construcția caselor de tip familial.
În Caraș-Severin, desfiinţarea centrelor de plasament a început deja. Un exemplu este Centrul de plasament „Casa noastră” Zăgujeni, care a fost închis, aici fiind mutat centrul maternal din Reșița.
La Zăgujeni, vor fi construite cu fonduri europene ,prin Programul Operațional Regional 2014-2020, o casă de tip familial „Elena” și un centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor pentru viață independentă „Floare de colț” .
Ambele clădiri vor fi dotate cu mobilier și echipamente, iar valoarea totală a investiției este de peste 4 milioane de lei, dintre care 3,98 milioane sunt fonduri nerambursabile. Casa de tip familial va fi construită pe un teren în suprafață de 877 mp în localitatea Prisaca, având 314 mp, împărțiți pe două niveluri. Ea va fi completată de o zonă verde, de alei și pavaje. Casa va avea, pe lângă dormitoare, bucătărie, loc de luat masa și loc pentru întâlniri și va găzdui 12 copii.
Clădirea cu destinație centru de zi va fi construită pe un teren în suprafață de 2993 mp în localitatea Constantin Daicoviciu și va avea o suprafață construită de 343mp. Cei 25 de copii ce vor beneficia de construcția centrului vor avea aici o bibliotecă, săli pentru activități, un cabinet psihologic și o bucătărie cu loc pentru luat masa. Cele două centre vor fi gata până la finalul anului viitor. Proiectul este implementat prin Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale.
Mutarea copiilor din centrele de plasament în casele de tip familial înseamnă o mare schimbare faţă de condiţiile actuale având în vedere că aceste case de tip familial au o capacitate mai redusă, copiii se bucură de un mediu cât mai aproape de cel familial, iar posibilitatea lor de a se integra în comunitate este crescută.