Acuzaţii grave la Şcoala Postliceală Sanitare „Carol Davila” din Caransebeş
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 octombrie 2015, 10:09
Managerul Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din Caransebeş, Eleonora Gavrilesc, acuzat de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, dar şi că a obţinut foloase necuvenite se află sub control judiciar. Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pe o perioadă de 60 de zile atât faţă de Eleonora Gavrilesc, cât şi faţă de Ion Păleanu, consilier juridic la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi care avea încheiat un contract de prestări servicii cu Şcoala Postliceală Sanitară, fiind remunerat lunar pentru aceasta.
În urma demersurilor efectuate de cei doi inculpaţi la nivelul unor instituţii centrale şi a unei formaţiuni politice, în perioada februarie-iunie 2015, s-a obţinut aviz favorabil, de la instituţia abilitată, pentru a se desfăşura examenul de certificare a competenţelor profesionale a absolvenţilor Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din Caransebeş în judeţul Hunedoara, la Călan.
De asemenea, Ion Păleanu a participat în lunile mai şi iunie la luarea unei decizii şi întocmirea unor acte de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, obţinându-se un folos de către persoanele cu care se afla în relaţii contractuale, perioadă în care a furnizat şi informaţii nedestinate publicităţii acestor persoane.
În cauză s-a mai reţinut că managerul a efectuat demersuri pentru promovarea în mod fraudulos a unei eleve, care nu a frecventat cursurile şcolare ale Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” Caransebeş, unitate de unde a fost exmatriculată. Aceasta a fost transferată ulterior, în mod ilegal, la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Călan.
Acţiunile întreprinse de inculpată s-au concretizat în determinarea unora dintre cadrele didactice ale filialei din Călan să săvârşească fapte de natură penală – abuz în serviciu şi fals intelectual, constând în consemnarea fictivă a notelor, pe întreg anul şcolar 2014-2015, în catalogul anului III specializarea „asistent medical generalist”, obţinându-se un folos injust de către această persoană, reprezentat de obţinerea diplomei de certificare a competenţelor profesionale.
Pe durata măsurii controlului judiciar, cei doi trebuie să se prezinte la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin şi la Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin, ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin şi la Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin, cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie conform programului de supraveghere întocmit de Compartimentul Supraveghere Judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească limita teritorială a României, respectiv a judeţului Caraş-Severin, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin; să nu comunice direct sau indirecţ pe nicio cale, cu anumite persoane indicate; să nu desfăşoare activitatea, respectiv profesia în exercitarea căreia au săvârşit faptele.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, se efectuează acte de cercetare penală şi faţă de alte persoane, 6 suspecţi şi 3 inculpaţi. În cauză s-a beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Caraş-Severin, Hunedoara şi al SRI.
În comunicat se mai precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.