Acțiuni de salvare a turiștilor rătăciți pe Valea Cernei
Pe Valea Cernei o mamă cu fiul ei s-au rătăcit pe drumul care duce dinspre stațiunea Herculane spre Vârful Domogled.
Articol editat de Cristina Corocan, 18 iulie 2023, 12:04 / actualizat: 18 iulie 2023, 14:31
Salvamont Caraș Severin, prin formația de la Herculane a pornit în toiul serii într-o amplă acţiune de căutare. În final, după câteva ore de căutări, persoanele rătăcite au fost găsite.
Din păcate turiştii continuă să se aventureze pe trasee necunoscute, astfel că salvatorii montani au intervenit din nou. De data aceasta după un apel primit din partea unei turiste din Estonia, în vârstă de 34 de ani, care s-a rătăcit pe drumul de întoarcere spre staţiune dinspre Vârful Arjana.
Recomandări pentru turistul montan
Alegeti traseele in functie de experienta si pregatirea dumneavoastra;
Nu plecati in drumetie daca sunteti obosit sau nu aveti avizul medicului in caz ca suferiti de anumite boli sau sunteti in convalescenta;
Inainte de plecare in excursie, informati-va despre itinerariul propuş gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitate, portiuni periculoase, starea vremii si programul de functionare al mijloacelor de transport pe cablu.
Informati-va la salvamontisti, cabanieri, padurari, ciobani de stare traseului (poteci, podete, marcaje), a refugiilor si a punctelor salvamont;
Informati-va de prognoza meteo pentru urmatoarele 24 de ore, evitati deplasarea pe timp nefavorabil; Calculati timpul necesar parcurgerii traseului functie de pregatirea dumneavoastra;
Plecati pe munte cu echipament adecvaţ atat pentru conditiile meteo, pentru specificul traseului si al activitatilor. Luati haine de schimb, haine de protectie impotriva vantului si ploii si haine mai groase, pentru cazul in care temperatura scade. Nu uitati ca la munte vremea este deosebit de imprevizibila, iar conditiile meteo se pot schimba radical intr-un timp foarte scurt.
In caz de accident reactionati prompt si eficace pentru a proteja si asigura accidentatul. Anuntati Salvamont-ul specificand urmatoarele: ce s-a intamplaţ cate persoane au nevoie de ajutor, cand s-a produs accidentul, locul unde se gasesc persoanele accidentate.
Apelati cu incredere la ghizii montani autorizati si la membrii Salvamont.
Raspundeti la solicitarile cabanierilor, a altor grupuri de turisti sau a echipelor salvamont pentru a da ajutor unor oameni aflati in primejdie.
Nu uitati sa va informati din timp despre telefoanele utile, salvamontul din zona, Dispeceratul National Salvamont (0SALVAMONT), etc. Priviti periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmari prezenta sau absenta semnalului si tineti minte locul unde ati avut ultima data semnal.
Apelati cu incredere echipele salvamonţ singurele structuri abilitate legale pentru interventia in salvarea montana, prin Dispeceratul National Salvamonţ la numarul de telefon 0Salvamont (0725826668), sau prin SNAU 112, specificand urmatoarele: numele dumneavoastra, ce s-a intamplaţ cate persoane au nevoie de ajutor, cand s-a produs accidentul si locul unde se gasesc persoanele accidentate.
Instalati pe telefon aplicatia SALVAMONT-VODAFONE