Acțiuni ale polițiștilor în zona unităților de învățământ din municipiul Caransebeș
Polițiștii de la Biroului Siguranță Școlară și polițiști de la Biroul de Ordine Publică și Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Caransebeș au desfășurat o acțiune de prevenire și combatere a delicvenței juvenile, victimizării minorilor și absenteismului școlar, în zona unităților de învățământ din municipiul Caransebeș.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 7 octombrie 2023, 16:42
Obiectivele principale ale acțiunii au fost prevenirea și combaterea faptelor antisociale, verificarea modului de executare a serviciului de către personalul de pază al unităţilor școlare, monitorizarea modului de acces în unitățile de învățământ și verificarea localurilor de alimentație publică, a parcurilor și a sălilor de jocuri aflate în apropierea unităților de învățământ, pentru identificarea elevilor care absentează de la orele de curs.
De asemenea, polițiștii rutieri au acționat în trafic, în zona unităţilor de învăţământ, pentru a preveni situațiile de risc pentru siguranța copiilor și elevilor.
Pe parcursul activităților au fost identificați 7 elevi care absentau de la orele de curs. Cu privire la acești elevi, Biroul Siguranță Școlară va informa conducea unităților de învățământ, precum și Inspectoratul Școlar Județean, în vederea stabilirii măsurilor care se impun conform regulamentelor școlare.
De asemenea, au fost verificați 8 agenți economici, iar administratorilor şi angajaţilor acestora le-au fost reamintite prevederile legale în ceea ce priveşte servirea minorilor cu alcool şi ţigări, dar şi a prevederilor Legii nr. 61/1991 republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
În paralel, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități informativ-preventive cu elevi de la Colegiul Național „C.D.Loga”, Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă”, Seminarul Teologic Ortodox și Liceul Tehnologic „Decebal”, ocazie cu care le-au remintit acestora câteva aspecte importante de care trebuie să țină cont pentru siguranța lor:
•Nu intrați în discuție cu persoane străine și nu răspundeți la provocările acestora!
•Nu intrați în conflict cu alți copii sau grupuri, şi încercați să lămuriți orice problemă prin discuții, fără violenţă.
•Nu acceptați să fiți însoţiți sau să primiți cadouri din partea persoanelor străine. ATENȚIE! În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase!
• Dacă te simţi urmărit, intră într-un magazin, mergi într-un loc aglomerat şi cere ajutorul unui poliţist sau oamenilor din jur!
•Fiți prudenți în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informații personale despre voi sau familia voastră!
•Nu acceptați niciodată să vă întâlniți cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe internet!
•Restricționați accesul la paginile voastre de socializare, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni!
•Evitați să postați pe internet fotografii cu voi sau cu membrii familiei!
•Cereți ajutorul, în orice situație, persoanelor în care aveți încredere, părinți, profesori sau prieteni apropiați!
•Nu consumați alcool sau substanțe interzise!
Astfel de activități continuă pe tot parcursul anului școlar, Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin fiind una dintre instituțiile partenere responsabile la nivel județean de asigurarea și menținerea siguranței școlarilor și a preșcolarilor în unitățile de învățământ și în zona adiacentă acestora.