[Foto] Accident pe pârtie în Muntele Mic
Salvamontiștii de pe Muntele Mic au intervenit ieri la două persoane care s-au accidentat în timpul turelor pe pârtie .
Articol editat de Radio Resita, 28 decembrie 2018, 13:10
Din cauza neatenției o persoană a cazut și s-a tăiat la un deget, nefiind o rană gravă a fost tratată la fața locului de către echipajul Salvamont.
Cea de a doua victimă a suferit o fractură dublă, de tibie și peroneu. După ce a primit primul ajutor, persoana a fost transportată la Spitalul Municipal din Caransebeș de către un echipaj SMURD.
„Pentru a evita astfel de accidentări, indiferent dacă schiorul este începător sau avansat, primele coborâri trebuie să fie făcute cu grijă, pentru a se obișnui cu pârtia și echipamentul. Începătorii ar trebui să țină cont de faptul ca nu au experiența necesară și să nu se avânte cu viteză în turele lor. Atfel pot provoca și rănirea altor turiști. Să fie atenți și să conștientizeze că sunt expuși mult mai ușor accidentărilor”, a precizat Horia Cocie, salvamontist pe Muntele Mic.
Pentru că sezonul de iarnă a debutat cu un număr extrem de mare de evenimente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, Salvamont România vă prezintă câteva masuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă :
1. Nu intrați în panică.
2. Protejați victima prin marcarea locului amplasând o pereche de schiuri în formă X la 4-5 metri în amonte.
3. Anuntați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil , sau apelați telefonic 112 sau Dispeceratul Naţional Salvamont (0SALVAMONT – 0725826668).
4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decat dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoaca afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care după un traumatism prezintă dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca avand un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau cu mijloace improvizate victima.
5. Discutați cu victima și observati daca este coerentă în exprimare. Observati dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei si faceți compresie. Dacă hemoragia este abundentă și nu se oprește , aplicați un garou deasupra leziunii ( anuntati dispeceratul medical despre acest lucru ). Evitati sa intrati in contact direct cu sangele pacientului !
6. Nu incercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
7. Protejați termic persoana accidentată, discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.
Echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale.
sursă foto: Salvamont – Muntele Mic
Răzvan Todor