A început campania de vaccinare antigripală în Caraş-Severin. Oamenii sunt nemulţumiţi că sunt puşi pe drumuri
A început campania naţională de vaccinare antigripală în Caraş-Severin. Cei care doresc să se imunizeze trebuie să meargă mai întâi la cabinetul medicului de familie pentru reţetă şi apoi la farmacie. Dacă până acum oamenii se imunizau direct în cabinetul medicului de familie, din această toamă, acestia trebuie să-l procure doar din farmacii pe baza unei prescripţii de la medicul de familie şi să respecte lanţul frig.
Articol editat de Daiana Rosca, 4 octombrie 2023, 15:57 / actualizat: 5 octombrie 2023, 19:08
Vaccinul trebuie transportat obligatoriu într-un recipient izoterm. Noua metodă îi va pune pe oameni pe drumuri, este de părere vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Caraş-Severin, Daniel Popovici.
„A început campania de vaccinare antigripală și la noi în județ. Anul acesta cabinetele medicale nu mai primesc vaccin antigripal ci dozele de vaccin au fost trimise direct în farmacii și de acolo pacienții şi le vor achiziționa în baza unei rețete prescrise de medicul de familie. Nici unul dintre medicii de familie și să știți că vorbesc în cunoștință de cauză nu au agreat acest sistem în primul rând datorită posibilității de a nu se respecta lanțul frig al transportului vaccinului.
Vă garantez că până la nivelul farmaciei de la depozitele Unifarm, lanțul frig se respectă acum se pare că Ministerul Sănătății a dorit să responsabilizeze pacientul trimițându-l prin noi la farmacie de unde și-l achiziționează în baza rețetei și de unde habar nu avem cum îl retransportă la cabinet ca să-i fie administrat. Sper că această modalitate de distribuire să aibă succesul pe care l-a avut campania de vaccinare antigripală de anul trecut.
Mai exact pacientul vine la noi primește rețeta, merge la farmacie primește vaccinul revine la noi ca să i se facă vaccinul da e o treabă și îmi asum ceea ce spun, prost gândită dacă nu se întoarce în aceeași zi pentru vaccin, sincer nu o să am curajul să-l administrez neștiind în ce condiții a fost ținut acest vaccin.”
Şi cărăşenii sunt nemulţumiţi de noua metodă de eliberare a serului pentru că sunt puşi pe drumuri. În aceste condiţii cei mai mulţi spun că nu au timp pentru a parcurge toţi aceşti paşi pentru a se imuniza împotriva gripei:
„Nu vreau să pierd timp să fac atâtea drumuri între medicul de familie și farmacie nu am posibilitatea de a depozita vaccinul până la administrarea de către medicul de familie, nu am condițiile optime pentru a ține vaccinul la temperatura necesară. Această metodă este inutilă, drumurile acestea medic de familie apoi farmacie cumpărat, întors la medicul de familie mi se pare un drum inutil”.
Sunt disponibile pentru această campanie trei tipuri de vaccin antigripal. Preţurile variază între 65 şi 212 lei. Acestea pot fi compensate fie 50%, fie 100% din Fondul Naţional Unic, în funcţie de criteriile de eligibilitate.
Persoanele aflate în grupele la risc nu vor plăti nimic pentru vaccin, iar cele cu vârsta între 50 şi 65 de ani, care nu au boli cronice, vor primi o compensare de 50%.