Timiş: A fost semnat parteneriatul de formare a comitetului pentru titlul de ‘Banat – Regiune Gastronomică Europeană 2028’
Aleşii judeţeni din Timiş au votat în unanimitate, luni, încheierea acordului de parteneriat pentru formarea comitetului regional al părţilor interesate din regiunea Banat, candidat la titlul de „Banat Regiune Gastronomică Europeană 2028”.
Articol editat de Valentina Adam, 9 decembrie 2024, 13:57
Regiunea Banat are o bogată tradiţie culinară, diversitate culturală, cu peisaje spectaculoase, toate fiind ingredientele necesare pentru a deveni un exemplu de succes ca Regiune Gastronomică Europeană 2028, consolidându-şi locul pe harta turismului internaţional.
Consiliul Judeţean Timiş a iniţiat demersurile în acest sens, la începutul anului.
Ruxandra Adam, consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Timiş, a declarat în şedinţa forului legislativ local că administraţia judeţeană a făcut demersuri pentru a aplica şi a obţine acest titlu pentru anul 2028.
„O parte din activităţile premergătoare s-au realizat deja încă de la începutul anului 2024. Suntem la faza în care să semnăm acordul de parteneriat pentru a putea urma toate etapele premergătoare pentru obţinerea acestui titlu. (…). Participarea la titlul de Regiune Gastronomică Europeană reprezintă o oportunitate extraordinară de a pune în valoare patrimoniul cultural, gastronomic şi turistic al unei regiuni. Acest titlu acordat de Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) nu este doar o recunoaştere a calităţii şi diversităţii gastronomice, ci şi un catalizator pentru dezvoltare economică, socială şi culturală. Titlul nu este doar o distincţie temporară, ci o investiţie în viitorul regiunii. Participarea creează o platformă solidă pentru dezvoltarea durabilă a gastronomiei, turismului şi culturii locale, având un impact pozitiv care depăşeşte cu mult anul acordării titlului”, a arătat Ruxandra Adam.
În acest proiect, Consiliul Judeţean Timiş îi are ca parteneri Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Timiş (APDT Timiş), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” Timişoara, Asociaţia Horetim, Asociaţia „Produs în Banat”, Asociaţia „My Banat”, Asociaţia „Degustaria” şi International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) Catalonia, Spania.
În următoarele etape se au în vedere vizibilitatea internaţională, naţională şi locală a proiectului, coeziunea şi dezvoltarea locală, împărtăşirea cunoştinţelor.
Bidbook-ul proiectului a fost realizat de Caius Ovidiu Merşa, antropolog culinar şi expert în artele culinare, la a cărui iniţiativă, proiectul se va bucura de consiliere din partea „ambasadorilor bucatelor”, un grup de specialişti şi persoane publice cu competenţe în domeniu.
„Ideea de a aplica pentru titlul de regiune gastronomică europeană a apărut mai de mult, în perioada în care ne pregăteam să devenim Capitală Europeană a Culturii. Acum am făcut primii paşi pentru concretizarea acestei prezenţe fireşti la nivel european. Experienţa de aproape 20 de ani în Comitetul European al Regiunilor şi activitatea pe care o desfăşor ca expert cultural european m-au ajutat să înţeleg multiplele beneficii aduse comunităţii prin obţinerea acestui titlu. Susţin dezvoltarea întregului Banat şi cred în şansa Timişului şi a Timişoarei de a deveni epicentre ale turismului, gastronomiei şi produselor locale”, anunţa CJ Timiş, în luna mai.