6 zile fără semnal, 6 zile de poveste la doar 18 km de Reșița
Tabăra este organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Ministerul Tineretului şi Sportului, Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale. (Mirabela Afronie, Hardy Cvoica)
Articol editat de Mirabela Afronie, 28 iunie 2015, 18:00 / actualizat: 29 iunie 2015, 0:14
O nouă ediţie a taberei naţionale de icoane pictate, măşti tradiţionale veneţiene şi artă textilă va avea loc începând de luni, 29 iunie şi până în 5 iulie, la centrul de agrement de la Râul Alb, singura tabără şcolară din judeţul Caraş-Severin. Vor participa 75 de tineri din toată ţara, deşi iniţial erau disponibile 65 de locuri.
„Prin această tabără venim în întâmpinarea celor care caută un spaţiu în care să dea frâu liber imaginaţiei şi creativităţii şi să îşi dezvolte abilităţile în domeniul artei alternative. Arta alternativă presupune utilizarea inovativă a unor materiale tradiţionale şi folosirea materialelor neconvenţionale în procesul de creaţie artistică. Astfel pe perioada celor 6 zile de tabără tinerii doritori şi dispuşi să experimenteze vor beneficia de îndrumarea echipei coordonatoare având la dispoziţie: sticlă, blaturi de lemn, pensule, culori, materiale ceramice, materii prime din ghips, hârtie, fimo, textile, sfoară şi materiale reciclabile, culori acrilice, accesorii decorative şi unelte pentru prelucrarea acestora. În cadrul acestor ateliere se vizează atât dezvoltarea creativităţii şi a abilităţilor inovative prin confecţionarea unor obiecte decorative cât şi dezvoltarea unei atitudini responsabile privind folosirea resurselor”, au declarat organizatorii.
Tabăra tematică de icoane pictate (pe sticlă şi lemn) și măşti tradiționale veneţiene, se adresează tinerilor care au interes de cunoaştere în tematica tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor, care au înclinaţii şi abilităţi de îndemânare în domeniul artelor plastice, sau sunt interesaţi să-şi experimenteze cunoştinţele şi deprinderile practice privind realizare de obiecte decorative. Organizatorii vor asigura în mod profesionist atât servicii de educaţie nonformală în cadrul workshopurilor cât şi animatori care se vor ocupa zilnic de participanţi. Tinerii vor percepe astfel necesitatea educaţiei nonformale, complementare, dezvoltându-şi un comportament responsabil, având oportunitatea de a-şi descoperi înclinaţiile, aptitudinile fie ele de îndemânare, creativitate sau de comunicare/ dezbatere, crescând totodată încrederea în capacităţile de exprimare, determinând o reconsiderare a valorilor reale, printr-o educaţie pentru dezvoltare personală. Indiferent de calea trasată prin acest proces educativ, tinerii participanţi la acest program îşi vor descoperi o vocaţie şi un set de valori la care se vor putea întoarce în orice moment de impas, în timpul liber, ca hobby, sau de ce nu, ca o alternativă de petrecere a timpului liber care, într-un moment sau altul, le va fi de folos. Activitatea în cadrul taberei naționale va fi împărţită pe ateliere, cu un orar bine stabilit şi pe grupe în funcţie de nivelul îndemânării, al cunoştinţelor dar şi funcţie de opţiunile participanţilor.
Care este scopul organizării acestui eveniment, ajuns anul acesta la cea de-a XV-a ediţie şi ce se urmăreşte prin implementarea acestui proiect, aflăm de la Ecaterina Tudor – referent pe arte populare, meşteri şi meşteşuguri la Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Caraş-Severin:
Tabăra este organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Ministerul Tineretului şi Sportului, Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale. (Mirabela Afronie, Hardy Cvoica)