6 centre medicale de permanenţă aşteaptă, de luni de zile, decizia de funcţionare!
Sursă foto:Timpolis
Articol editat de Mirabela Afronie, 10 aprilie 2016, 09:35 / actualizat: 10 aprilie 2016, 13:38
Conform acestora, motivaţia tergiversării eliberării deciziei de funcţionare este aiuritoare – faptul că ar exista prea multe Centre de Permanenţă în Timiş. “Cum să fie prea multe? Şi dacă ar fi în fiecare localitate şi nu ar fi prea multe.Situaţia sistemului de sănătate în România este binecunoscută. Nu mai are rost să vă vorbesc despre asta, dar vă cer o părere: aveţi nevoie de Centre de Permanenţă? De un medic pe care să îl găsiţi noaptea în comuna voastră, să vă consulte, să scadă febra bebeluşului vostru, să oprească vărsături, să stabilizeze tensiuni arteriale, să panseze plăgi, să pună perfuzii?”, întreabă medicul Georgeta Rus, fost consilier judeţean şi semnatar al apelului pentru deschiderea rapidă a Centrelor de urgenţă care stau în aşteptare.
Aceasta mai spune că motivaţia conform căreia ar fi prea multe astfel de centre în Timiş este aberantă: “Raportat la ce sunt prea multe? Ştim cu toţii că unităţile de primiri urgenţe de la spitale sunt supra-aglomerate, şi multe cadre medicale de acolo se plâng că nu mai fac faţă volumului de muncă. Centrele de permanent ar degreva unităţile de primiri urgenţe de cazurile de bebeluşi cu febră sau cu colici, de crize hipertensive sau cazurile de muşcături de câini ori înţepături de albine.”
Recenţ chiar Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş reamintea persoanelor asigurate şi neasigurate că pot apela cu încredere la serviciile centrelor de permanenţă. În Timiş există 41 de centre. Cele mai multe sunt în Timişoara –11. În Lugoj funcţionează patru. În Buziaş există un centru şi Nădrag există câte un centru, iar alte 24 de centre de permanenţă funcţionează în mediul rural. La aceste Centre de permanenţă pot apela atât persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate şi indiferent de medicul de familie la care este înscrisă persoana respectivă. Aici sunt asigurate servicii medicale de urgenţă, degrevând astfel activitatea unităţilor de primiri urgenţe din cadrul spitalelor, consultaţiile şi tratamentul fiind asigurate în mod gratuit.
Sursă foto:Timpolis
Daiana Roşca