[AUDIO] Noi posibilităţi de diagnostic şi tratament în cabinetele medicilor de familie de la 1 aprilie
Serviciile de asistenţă medicală în cabinetele medicilor de familie se diversifică începând de astăzi, 1 aprilie. Medicii de familie vor putea efectua si la domiciliu sau în afara programului de lucru orice tratament injectabil ori perfuzabil, pe baza unei consultaţii. Efectuarea spirometriilor, interpretarea electrocardiogramei, test monofilament sunt doar câteva dintre noutăţile care au fost introduse în contractul cadru, conform purtătorului de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin, Flavius Rotariu.
Articol editat de Daiana Rosca, 1 aprilie 2022, 16:48
De asemenea, serviciile de administrare a tratamentelor – intramuscular, subcutanat, intravenos sau perfuzabil, după caz – au fost incluse în categoria serviciilor medicale care pot fi efectuate la cabinet, la domiciliu sau la locul solicitării, după caz, în cadrul programului de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit. Serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se vor acorda în cadrul programului de lucru, dar a fost eliminată obligația de a fi efectuate numai la cabinet.
„Am lărgit pachetul de servicii acordate de medicii de familie pentru ca pacientul să aibă acces mai facil la tratamente, să nu mai fie obligat să se deplaseze la cabinet pentru a beneficia de un tratament, atunci când starea de sănătate nu îi permite acest lucru”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.
Pe lângă celelalte servicii deja existente, pentru depistarea precoce a factorilor de risc asociați bolilor cronice cu impact major în sănătatea publică, au mai fost introduse reglementări speciale necesare pentru prevenirea, depistarea și tratamentul diabetului zaharat. Astfel, în cadrul serviciilor de prevenție acordate de medicii de familie pentru asigurații adulți cu vârsta de 18 ani și peste, supraponderali/obezi și/sau care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru diabetul zaharat, se recomandă efectuarea testului de toleranță la glucoză per os (TTGO) și a HBA1c. Biletul de trimitere se întocmeşte distinct pentru aceste investigaţii paraclinice cu completarea câmpului corespunzător prevenţiei. În funcție de rezultatele investigațiilor recomandate, medicul de familie poate să includă pacientul în Programul Național de Diabet Zaharat și să inițieze tratamentul cu DCI Metforminum. Dacă la consultațiile ulterioare de control valoarea HBA1c este ≥ 6,5%, medicul de familie va trimite pacientul pentru consultație la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau la medici cu competenţă/atestat în diabet.
Suplimentarea cu 22% a bugetului alocat pentru medicina de familie a permis de la 1 aprilie creșterea la 10 lei a valorii garantate a punctului per capita (față de valoarea minimă garantată de 8,5 lei până în prezent), precum și creșterea la 4 lei a valorii garantate a punctului pe serviciu (față de valoarea minimă garantată de 3,5 lei până în prezent).
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România, Raluca Zoiţanu atrage atenţia că nu chiar toate aceste reglementari sunt în favoarea pacienţiilor. De exemplu, medicii de familie nu-i mai pot prescrie medicamente prin telefon sau online unui pacient care are o urgenţă dar care nu se poate prezenta în cabinet, aşa cum s-a întâmplat de cele mai multe ori în pandemie.
Sursa foto: arhiva RRR