[AUDIO] Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa îşi extinde activităţile de bază
La iniţiativa Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa a luat fiinţă o reţea academică pentru tehnologii de fabricaţie aditive, sub denumirea de SEEAM-Network (South Eastern European Academic Network for Additive Manufacturing, http://seeam-network.com/wp/).
La reţeaua academică SEEAM-Network au aderat până în prezent, în calitate de membri fondatori, două universităţi partenere ale UEMR din ţări situate în sud-estul Europei, care au preocupări didactice şi de cercetare într-un domeniu ingineresc interdisciplinar de mare actualitate, respectiv cel al tehnologiilor aditive: University of Banja Luka (Bosnia-Herzegovina) şi Technical University of Moldova (Republica Moldova). Reţelei i s-a alăturat, de asemenea, şi Westphalian University of Applied Sciences Gelsenkirchen (Germania), care are rezultate recunoscute în domeniul tehnologiilor de printare 3D. Prorectorul instituţiei reşiţene de învăţământ, Cristian Chioncel:
Articol editat de Radio Resita, 23 octombrie 2019, 15:01 / actualizat: 24 octombrie 2019, 8:55
Coordonatorul acestui proiect de anvergură este cadrul universitar Relu Ciubotaru de la UEM Reşiţa:
La evenimentul de lansare a reţelei academice a fost prezent reprezentantul universităţii partenere din Germania, profesor Gabriela Mărginean:
De la Universitatea Tehnică din Chişinău, profesor Iurie Nucă:
Reprezentanţii Universităţii din BanjaLuka, profesori Tihomir Latinovici şi Luka Steoborevici, şi-au exprimaţ la rândul lor, bucuria punerii bazelor unei astfel de reţele academice de dezvoltare reciprocă.
Prin intermediul reţelei, universităţile afiliate urmăresc, pe de o parte, asigurarea pe termen lung de experienţe internaţionale pentru cadre didactice şi studenţi, prin mobilităţi de predare/învăţare de scurtă durată realizate la instituţiile partenere, iar pe de altă parte, creşterea eficienţei în activitatea de cercetare ştiinţifică, prin punerea în comun a resurselor materiale şi a experienţei profesionale a cadrelor didactice şi cercetătorilor. Pentru derularea, în viitor, a acestor activităţi, universităţile reunite în SEEAM-Network vor aplela la finanţări europene, asigurate prin programele DAAD şi ERASMUS+, precum şi prin programe de cercetare. Reţeaua este deschisă atât universităţilor, cât şi entităţilor publice şi private interesate.