[FOTO-AUDIO] Zilele aducerilor aminte: 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, marcaţi la Reşiţa de entităţile cultural-educative din urbe
Pentru că peste câteva zile ne vom aduce aminte de cei 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reșița, Colegiul Național „Diaconovici – Tietz”, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Forumul Democratic al Germanilor din județ și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților vor organiza în parteneriat manifestări interactive, dedicate evenimentelor de acum trei decenii, a transmis pentru Radio Reşiţa, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 decembrie 2019, 20:09 / actualizat: 17 decembrie 2019, 11:22
[UPDATE] Un moment de reculegere pentru semeni!
Manifestările dedicate celor 30 de ani de la începuturile Revoluţiei române în Banat au debutat luni, 16 decembrie la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa.
În cadrul unei dezbateri tematice, la trei decenii de la debutul revoluţiei române în Banat, profesorii universitari Christian Rudolf şi Gheorghe Popovici, alături de câţiva studenţi reşiţeni, au încercat să realizeze o paralelă între ce s-a sperat atunci, prin înfăptuirea acestui eveniment şi l-a ce s-a ajuns astăzi. Profesorul Gheorghe Popovici, în postura tânărului revoluţionar de atunci şi în perspectiva maturului clarvăzător de acum:
Tinerii studenţi care nu au prins acele vremuri, se pot baza doar pe varianta povestită de părinţi sau bunici şi realitatea în care trăiesc, două planuri între care şi-au clădit prezentările:
Manifestările dedicate celor 30 de ani de la începuturile revoluţiei române în Banat se desfăşoară în parteneriat cu Radio România Reşiţa.
***
Radio România Reşiţa a preluat luni, 16 decembrie de la ora 12.00, Şedinţa solemnă de la Parlamentul României, la 30 de ani de la Revoluţie, într-un program dedicat evenimentelor din 1989 şi care s-a încheiat la ora 14.00. Invitat în studio a fost coordonatorul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 din Caraş-Severin, Traian Gogu Sorca.
***
Iată aici, programul acestora:
16 decembrie 2019, ora 12.00, Sala „Constantin Gruescu”, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița:
Prelegeri:
- Prof. univ. dr. Gheorghe Popovici: „Revoluția Română la 30 de ani (1989 – 2019) între speranțe și neîmpliniri”;
- Alexandra Rădoi (MK) și Maria Kerekes (ECTS) – studenți coordonați de dr. Mihaela Martin, Facultatea de Științe Economice, anul I: „Urmările Revoluției din Decembrie 1989”;
- Adelina Andraș, Florin Jaczko Goșa (CIG) – studenți coordonați de dr. Mihaela Martin, Facultatea de Științe Economice, anul I: „Semnificația și impactul Revoluției din Decembrie 1989”;
- Lect. dr. Cristian Rudolf: „Revoluția din 1989 în context internațional”.
16 decembrie 2019, ora 18.30, Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reșița:
- Concert „Păuţa Jazz Trio“ (George Gassenheimer – vioara I, Teofil Buteică – vioara II, Aida Marc – pianină).
17 decembrie 2019, ora 16.00, Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reșița:
- „Revoluția – avatar al libertății“: Întâlnire cu prof. dr. Liviu Spătaru;
- Expoziție de fotografie „Monumente și plăci comemorative, dedicate Revoluției din Decembrie 1989, ridicate în Timișoara“ cu fotografii de Nelu Florea.
- Expoziție de filatelie și numismatică din colecția Erwin Josef Țigla.
18 decembrie 2019, Secția „Banatica”, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici“ Caraș-Severin:
- Expoziție de cărți dedicate tematicii „Revoluția din Decembrie 1989“.
Arhitect Ioana Mihăiescu a conceput un logo pentru evenimentele organizate în parteneriat, pe care îl descrie aşa: „Reșița a trecut prin Revoluție, mai ales în piața denumită astăzi 1 Decembrie 1918. Prin acest logo, ne întoarcem, după 30 de ani în aceiași piață centrală, în care în iarna anului 1989, în glasurile reunite ale miilor de participanți, nu vedeai decât o mare de brațe ridicate… spre cer. După 30 de ani suntem aproape la fel ca atunci: răvășiți si revoltați în continuare, unii sunt îngeri albi cu siluete longiline de fum. Câte un braț al nostru este în continuare sus, parcă într-o dorință de înălțare, de ieșire din captivitatea unei neputințe rigide în care ne-am cantonat, de elansare și de depășire a unei condiții. Chiar dacă nu realizăm evident acest lucru, ne-am înălțat în acești 30 de ani și mai este puțin până când chiar vom putea zbura… Va depinde de noi”.
Foto imagine afiş: Alin Virgil Bloju