3 colecte mobile de sânge în Caraş-Severin pentru victimele de la Crevedia dar şi pentru bolnavii din spitale
Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa va organiza începând de săptămâna viitoare mai multe colecte mobile de sânge, atât pentru ajutorarea victimelor exploziilor din Crevedia cât şi pentru bolnavii din spitalele cărăşene.
Articol editat de Daiana Rosca, 3 septembrie 2023, 11:54 / actualizat: 5 septembrie 2023, 16:46
Cadrele medicale vor ajunge luni, 4 septembrie la sediul pompierilor din Bozovici şi miercuri, 6 septembrie la ISU Caransebeş. O nouă colectă mobilă de sânge va fi organizată în 13 septembrie la Spitalul Orăşenesc din Oraviţa, atât pentru ajutorarea victimelor exploziilor din Crevedia cât şi pentru bolnavii din spitalele cărăşene.
Managerul unităţii de transfuzii Reşiţa, Simona Anderca face apel la persoanele sănătoase să vină zilnic şi la sediul din municipiul de pe Bârzava să doneze sânge între orele 7.30-12.00:
„Luni, în data de patru vom merge la pompieri, la ISU Bozovid. Ei ne-au contactat în urma incidentului care s-a produs la Crevedia . Miercuri, în data de 6 septembrie mergem la ISU Caransebeș tot la inițiativa celor de acolo, dar am stabilit această colectă mobilă înainte de evenimentul de la Crevedia. Acum, probabil că se vor mobiliza şi mai mulţi, încă nu ştim, rămâne de văzut. Miercuri în data de 13 vom repeta. Noi am făcut apel pe toate rețelele pentru oameni să se prezinte la donare. Mereu facem apeluri la centrul din Reșița, oamenii vin, dar numărul nu este suficient.
Este nevoie de donatori, mereu este nevoie de sânge. Noi facem apel către toți cei care sunt sănătoși. Ei sunt consultați înainte, deci nu sunt puși pe scan să doneze astfel încât să le periclităm sănătatea sau să pățească ceva, deci nu trebuie să le fie frică.
Este mare nevoie de sânge și la noi în spital sunt mulți bolnavi, foarte mulți bolnavi care au nevoie de sânge. Sângele nu este un medicament pe care să-l găsești în farmacii și nici online, vine doar de la om la om”.
În ceea ce priveşte sănătatea celui care donează, sangele este improspătat, imunitatea organismului creşte iar riscul de paralizie şi accident vascular cerebral se reduc cu 30%.
Până în prezent peste 100 de cărăşeni au donat sânge pentru ajutorarea persoanelor cu arsuri, în urma incidentului din Crevedia.