28 mai – Ziua Românilor de Pretutindeni
Articol editat de Valentina Adam, 28 mai 2017, 07:36 / actualizat: 28 mai 2017, 8:43
Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac a declarat în comunitate că limba română este extrem de importantă și că este esențial ca românii de peste hotare să nu o uite:
“Eu cred foarte mult ca aceasta apartenență etnică trebuie să fie dublată de una culturală. E poate cel mai important lucru pentru că poți fi român și să nu dorești să te manifești ca român. Eu întotdeauna spun că, mai ales cei din diaspora, sunt de două ori români. O dată pentru că vor să fie români acolo unde sunt, să se integreze, să se adapteze dar să fie respectați ca români și de asemenea sunt români pentru că se gândesc acasă și vor mereu să îmbunătățească ceva în România pentru că au plecat de acolo, de multe ori pentru că a fost greu și vor să fie mai bine acasă”.
Printre manifestările organizate anul acesta cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, se înscriu şi cele ale Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, care organizează manifestări la Drobeta Turnu Severin, Cernăuţi (Ucraina), Salamanca (Spania) şi Tel Aviv (Israel), în perioada 23 mai-4 iunie.
Se estimează că, în prezenţ în afara granițelor trăiesc aproximativ 4 milioane de români.