Conturile Consiliului judeţean nu pot fi deblocate nici măcar de Preşedintele Iohannis
Cert este că până la rezolvarea situaţiei, Consiliul judeţean Caraş-Severin nu poate plăti decât salariile angajaţilor şi poate efectua plăţi doar în limita sumelor încasate direct de instituţie. (Daniela Tudor)
Articol editat de Radio Resita, 12 iulie 2017, 17:50
„În timpul mandatelor anterioare s-a făcut o cesionare între două firme a două contracte de drumuri. Plăţile făcute au fost considerate ilegale. Nu am plătit acei bani.” – a explicat preşedintele Silviu Hurduzeu.
Banii sunt ai cetăţenilor judeţului.
Silviu Hurduzeu a afirmat în plenul Consiliului judeţean că banii care trebuiau returnaţi nu erau ai lui, nici ai consilierilor judeţeni, ci ai locuitorilor acestui judeţ care nu este drept să suporte consecinţele unui act semnat de o singură persoană, un vicepreşedinte din mandatele anterioare actualei conduceri.
Ministerul Dezvoltării a fost dat în judecată.
„Primul termen a fost la Curtea de Apel Bucureşti. Am câştigat, şi prin decizia instanţei au fost anulate notificările Ministerului Dezvoltării, şi cu această sentinţă ne-am dus la Ministerul de Finanţe. Acesta a argumentat că nu este parte din proces şi nu pot debloca aceste conturi decât în urma unei hârtii din partea Ministerului Dezvoltării. Evident că, fiind în proces cu acesta, nu puteam obţine hârtia, mai ales că s-a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.”
S-a apelat în acest caz la ordonanţa prezidenţială, care a fost obţinută în data de 29 iunie.Dar nici aşa nu a funcţionat.Prin acest act se ordona Ministerului de Finanţe să alimenteze conturile Consiliului judeţean. nu s-a întâmplat acest lucru, ba chiar a făcut recurs.
„Din punctul nostru de vedere recursul este tardiv, a fost introdus, conform datelor de pe site-ul Curţii de Apel, după data de 5 ,dar şi aşa, conform legii ordinul prezidenţial este executoriu, iar recursul nu îl anulează”-a mai afirmat Silviu Hurduzeu.
În ultimă instanţă, instituţia a trimis o somaţie către Direcţia Regională a Finanţelor Publice şi Administraţia financiară Caraş-Severin pentru a debloca aceste conturi, în care s-a menţionat Consiliului judeţean dreptul de a solicita dobândă pentru sumele reţinute din 29 iunie şi până la soluţionarea problemei, sume care se ridică la mai multe zeci de milioane de lei.
Cert este că până la rezolvarea situaţiei, Consiliul judeţean Caraş-Severin nu poate plăti decât salariile angajaţilor şi poate efectua plăţi doar în limita sumelor încasate direct de instituţie. (Daniela Tudor)