[FOTO] Singurul muzeu al cineastului amator român funcţionează la Reşiţa
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 iunie 2017, 14:30 / actualizat: 2 iunie 2017, 19:48
Andrei Bălbărău ne spune cum a început această poveste:
“În 2007, am venit şi am descoperit aceste aparate la universitate şi mi-a venit ideea să încerc să pun în valoare spaţiul. Universitatea ne-a susţinut, renovând sala. Având în vedere că deşi aparatele erau aici, mai era nevoie de alte exponate şă prezentăm şi altceva, iar atunci mi-a venit ideea să mă interesez de camere de filmat, de aparatură şi am început să le colectionez. Cu timpul, în 10 ani, s-a adunat o colecţie de peste 100 de camere de filmat. Odată ce am avut aparate de filmat, am început să ne întrebăm dacă ele mai funcţionează şi asa am început să cautăm film, să filmăm cu ele să realizăm tabere tematice pe film. Mai exact, am descoperit o întreagă lume a cinematorismului şi toate lucrurile ce ţineau de ea. În 2014 am zis că este momentul să deschidem micul muzeu. S-a întâmplat, iar acum suntem aici în Reşiţa şi încercăm să ne dezvoltăm în continuare.”
Andrei ne-a prezentat câteva obiecte din muzeu:
“Fotografia cu actorul Mircea Diaconu este de la Virgil Humăilă din Focşani şi a fost primită cu câteva zile înainte ca la Reşiţa să aibă loc o manifestare realizată de către Mircea Diaconu. Ne-am gândit că ar fi interesant să avem o semnătură pe fotografie de la dânsul. Această imagine este din filmul “Filip cel Bun” şi am aflat că fotografie este făcută la Reşiţa. Dânsul ne-a povestit cum se ajungea în zona unde s-a făcut fotografie, după care am căutat şi noi pe internet şi chiar sunt imagini filmate la fostul Combinat Siderurgic Reşiţa.”
“Este o camera mai specială, cea mai veche pe care o avem, este din 1921. Când am achiziţionat-o era într-un pachet cu un proiector, câteva filme şi nu ştiam exact ce model este, bănuiam că este o altă camera. Am început să căutăm pe internet şi am aflat că această camera este pe 35 de mm. 35 de mm este şi a fost folosit în fotografie, iar pentru cineamatori camere pe 35 care să filmeze pe 35 nu existau, această marime find folosită în domeniul cinematografic. Deci foloseşte 35 de mm şi este pentru amatori, cea ce este un lucru inedit. Un lucru mai interesant este sunetul pe care îl scoate camera atunci când filmezi.”
“Cele două camere pe care Doru Marcu le-a adus, fac parte din patrimonial optic 76, îmi plac foarte mult pentru că în filmele pe care le avem, din când în când găsim cineamatori folosindu-le, se văd camerele, îi vedem pe ei muncind. Camera neagră este posibil să fi fost chiar camera cu care s-a filmat mutarea biserici din centru.”
Andrei spune că oricine este interesat de acest domeniu este binevenit să se alăture echipei. Cei care doresc pot vizita acest loc în urma unei programări la un număr de telefon ce poate fi găsit pe site-ul muzeului. Accesul este gratuit.
(Claudiu Pamfil)