Serviciul European de Voluntariat, o şansă sa te descoperi pe tine, să te dezvolţi ca persoană
Articol editat de Mirabela Afronie, 24 mai 2017, 15:40
Serviciul European de Voluntariat vine în sprijinul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani ce doresc să desfăşoare stagii de voluntariat pentru perioade de la câteva săptămâni până la 12 luni într-o altă ţară.
Reşiţenii au păreri împărţite despre a face voluntariat într-o altă ţară.
„Având în vedere că deja am o carieră şi o cale pe care am luat-o în momentul de faţă nu aş merge într-o altă ţară pentru a fi voluntar. Însă mi se pare o oportunitate extraordinară de a vedea o altă ţară, de a cunoaşte o altă cultură, civilizaţie, mentalitate. Mi se pare o situaţie din care ai foarte multe de câştigat.”
“Da, de ce nu. Pe lângă faptul că aş vedea alte locuri şi nu mai stau doar în Reşiţa, pot să cunosc şi să ajut alte persoane.”
Alex Buză a fost voluntar în Polonia pentru un an de zile şi ne spune despre experienţa traită.
„Am hotărât să plec în Polonia după ce am văzut apelul respectiv pentru EVS(European Voluntary Service). Apelul consta în a merge pentru un an de zile în oraşul Wroclaw unde trebuia să lucrez într-un centru cu oameni cu disabilităţi. Aveam diferite workshop-uri ce constau în manipulare de lut, făceam tot felul de vase, aveam si workshop digital unde îi învăţam să lucreze pe calculator, să facă poze şi reabilitare. Pot să spun că pe parcursul EVS-ului am reuşit să îmi dezvolt în special abilităţile de a lucra cu oamenii, am învăţat să comunic fără să folosesc cuvinte.”
Laura Turcu, membru al Asociaţiei Nevo Parudimos ne spune cum putem ajunge voluntari într-o altă ţară europeană.
“Pentru a putea participa într-un proiect de tip SEV (Serviciul European de Voluntariat), tinerii pot găsi informații despre stagiile respective pe grupuri de Facebook specifice, pe site-ul Comisiei Europene la secțiunea aferentă unde pot identifica și asociațiile care sunt acreditate ca organizaţii de trimitere (sending), de coordonare sau de găzduire (hosting). Deasemenea aceste stagii sunt publicate pe site-urile asociațiilor care au disponibile locuri pentru voluntari în diferite ţări Europene. Astfel tinerii pot intra în contact direct cu acea asociaţie, numita și asociaţie de trimitere. Pentru a putea fi selectat, un viitor voluntar trebuie să își depună CV-UL Europass și Scrisoarea Motivațională, urmând o serie de interviuri. În momentul în care sunt selectaţi, asociația de trimitere trebuie să pregătească voluntarii pentru experienţa ce va urma. Stagiile de voluntariat sunt pe o durată de maxim 1 an de zile și minim 2 săptămâni. Aceste stagii SEV sunt finanțate de către Comisia Europeana prin programul Erasmus”.
Programul Erasmus+ oferă sprijin financiar şi logistic tinerilor dornici să participe la acest serviciu şi acoperă cheltuielile necesare, inclusiv transportul. Voluntarii beneficiază de sprijin de la organizaţia de trimitere înainte de plecare şi de la cea gazdă pe perioada stagiului, inclusiv bani de masă şi buzunar.
(Claudiu Pamfil)