23 milioane lei pentru lucrările de apărare împotriva inundațiilor din municipiul Caransebeș
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a obținut finanțarea pentru demararea procedurilor de licitație publică în vederea contractării serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor pentru municipiul Caransebeș.
Articol editat de Mirabela Afronie, 1 octombrie 2020, 12:19
Pentru lucrările din Caransebeș, ANAR a primit, prin credite de angajament pentru ABA Banat, toți banii de care era nevoie, adică 23 milioane de lei. Aceștia reprezintă 15% din totalul creditelor de angament (150 milioane de lei) care au fost alocați suplimentar, în cadrul rectificării bugetare.
”În acest fel, se deblochează un proiect care, deși fusese scris în urmă cu 7 ani, nu a fost promovat la ministerul de resort”, a declarat Ervin Molnar, director general al ANAR.
În ultimii ani, zona municipiului Caransebeș a fost expusă constant riscului de inundații. Este vorba în special de inundații de tip flash-flood, cu caracter torențial, care s-au produs atât pe afluenți, cât și pe cursurile râurilor Sebeș și Timiș. Valoarea pagubelor produse de inundațiile care au avut loc în vara acestui an pentru tot județul Caraș-Severin este de aproape 29 milioane de lei.
Pentru apărarea orașului Caransebeș, vor fi realizate lucrări pe cei doi afluenți principali ai râului Timiș, Zlagna și Potoc. Astfel, pe pârâul Zlagna, se va construi un nod hidrotehnic care va asigura, printr-o conductă, devierea cursului de apă spre râul Sebeș. Pe pârâul Potoc, în zona aeroportului, va fi realizată o acumulare nepermanentă care va atenua undele de viitură ce se vor forma în urma precipitațiilor abundente.
În acest fel, realizarea acestor lucrări va contribui la creșterea gradului de protecție pentru locuitorii orașului Caransebeș. Vorbim despre 40.000 de oameni, care în prezent sunt expuși constant riscului de inundații.
Finalizarea lucrărilor va reduce semnificativ riscul de inundații din zonă și va permite dezvoltarea armonioasă a orașului, prin reducerea semnificativă a pagubelor de natură socio-economică pe care inundațiile le provoacă în această zonă.