21 martie: Ziua internaţională a pădurii, marcată la Reşiţa printr-o acţiune educativă de plantări de arbori
Proclamată de Organizația Națiunilor Unite în urmă cu unsprezece ani, pentru a atrage atenția asupra importanței pădurilor la nivel global, ONU atrăgând atenția asupra beneficiilor pădurilor pentru sănătatea umană.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 martie 2024, 17:35 / actualizat: 20 martie 2024, 20:56
Pădurile adăpostesc la nivel mondial circa 50.000 de plante medicinale, reprezintă o sursă vitală de hrană și nutrienți, asigură o barieră naturală în calea transmiterii unor boli, asigură un mediu propice relaxării, reduc poluarea, mai ales în zonele urbane, și joacă un rol important în combaterea schimbărilor climatice.
Pădurile acoperă o treime din suprafața terestră a planetei și au un rol important de mediu, de protecție, precum și unul economic și unul social. Pădurile au un rol crucial în stocarea emisiilor de dioxid de carbon și atenuarea impactului încălzirii globale, sunt parte a unor ecosisteme complexe, fixează solul și filtrează aerul și apa, dar asigură și o resursă regenerabilă și ecologică, lemnul.
La nivel global, circa 1,6 miliarde de oameni depind de existența pădurilor.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează în Caraș-Severin 324 mii de hectare fond forestier proprietate publica a statului, ceea ce înseamnă 77% din totalitatea suprafeței fondului forestier de la nivelul județului. Diferența de 23% o reprezintă suprafețe fond forestier care aparțin unităților administrativ-teritoriale sau proprietarilor privați.
La Reşiţa, Ziua Pădurii va fi marcată printr-o acţiune educativă de plantări de arbori cu elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 7. Potrivit directorului Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, rangerii ariei protejate din Caraş-Severin vor prezenta tehnica plantării, speciile de arbori adaptate Banatului şi uneltele folositela lucrările de împădurire.