[FOTO] De la tradiţie la modernitate în vopsirea ouălor
Joia Mare este cunoscută mai ales, în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroşesc ouăle, pentru că se spune ca ouăle înroşite sau împistrite în această zi nu se strică tot anul.
Articol editat de Valentina Adam, 28 aprilie 2016, 11:38
Mai demult, ouăle se vopseau cu coji de ceapă, sunătoare (pojarniţă), coajă de crin roşu sau cu flori de tei iar luciul li se dădea ştergându-le, după ce s-au fiert, cu slănină sau cu untură.
De la an la an însă tradiţia este înlocuită de modernitate. Dacă în acest an vreţi un altfel de platou cu ouă roşii,am descoperit câteva idei uşor de pus în aplicare.
Ouă acoperite cu bombonele decorative
Va trebui să cumpăraţi de la un magazin lipici alimentar şi să căutaţi nişte bombonele decorative. Este o treabă migăloasă,dar rezultatul merită efortul. Trebuie să fierbeţi ouăle şi să le lăsaţi la răcit. Apoi, cu o pensulă destul de mare se acoperă oul cu un strat de lipici alimentar. Se pune într-un castron cu bombonele decorative şi se roteşte până este acoperit uniform de acestea. Se lasă la uscat peste noapte.
Ouă în degrade
Pentru a obţine modelul din imagine,ouăle sunt puse într-un vas care le depăşeşte puţin înălţimea,astfel încât să fie colorate până în vârf. După ce sunt fierte, se prepară colorantul alimentar cât mai concentrat în recipiente, astfel încât se introduce doar baza oului în el. Aceasta va fi partea cea mai închisă la culoare. Oul se lasă un minut în colorantul concentrat, se adaugă puţină apă, astfel încât să se dubleze volumul colorantului. A doua nuanţă va ieşi mai deschisă. Se continuă astfel până oul este colorat de la bază până la vârf.
Ouă cu dungi
Dacă vreţi să surprindeţi familia şi musafirii,vă prezentăm un model inedit. Mai întâi se lipeşte o bandă neagră izolatoare în jurul oului fiert, necolorat. Apoi, se colorează cu galben (se adaugă o linguriţă de oţet la 20 de picături de colorant alimentar, într-o cană cu apă fierbinte şi amestecă frecvent, pentru ca nuanţa să fie uniformă). Se lasă oul în colorant până se obţine nuanţa dorită, apoi se usucă cu un prosop de hârtie.
Se scoate prima bandă şi se lipeşte alta, în altă direcţie, astfel încât să iasă modelul dorit. Se pune oul în colorant albastru, respectând aceeaşi regulă, apoi se şterge cu un prosop de hârtie. La final se scot benzile.
Ouă cu model de dantelă
Una dintre cele mai interesante idei de vopsire a ouălor de Paşte presupune folosirea unor textile. De exemplu, pentru a crea un model delicat pe suprafaţa oului,se poate folosi o bucată de dantelă.
Oul se fierbe în apă cu colorant şi oţet. Într-un ibric cu apă foarte fierbinte se adaugă 2 linguri de oţet şi colorantul dorit, apoi se introduce oul,pentru 5 minute. Atenţie,dantela trebuie să fie foarte bine strânsă în jurul oului. La final,se taie bucata de material.
(Valentina Adam)
foto:divahair.ro,blogdetop.net