18 octombrie – ziua de luptă împotriva traficului de persoane
În judeţele Timiş şi Arad, traficanţii de carne vie apelează la exploatarea prin muncă, spune coordonatorul Centrului, comisar şef Laurenţiu Dincă:
Articol editat de Sebastian Dragomir, 18 octombrie 2017, 09:49 / actualizat: 19 octombrie 2017, 9:46
În cazul victimelor exploatate sexual, s-a constat ele au fost racolate în proporție de 70% prin metoda LOVERBOY, o metodă prin care traficanții se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei, de obicei foarte tânără, pentru a o obliga să se prostitueze. Majoritatea persoanelor traficate în judeţul Caraş-Severin sunt exploatate sexual prin această metodă.
Inspectorul de specialitate Ana Maria Gorcun de la Centrul Regional Timişoara al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane ne spune cum se poate transforma o fată în victimă sigură:
În judeţele Timiş şi Arad, traficanţii de carne vie apelează la exploatarea prin muncă, spune coordonatorul Centrului, comisar şef Laurenţiu Dincă:
Conform statisticilor Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, anul trecut în România s-au înregistrat 756 de victime. Doar 1% au fost cazuri de răpiri, restul victimelor traficului de persoane au fost înşelate. De cele mai multe ori traficul de persoane înseamnă promisiuni false din partea racolatorului şi luarea unei decizii greşite din partea victimei.
Orientarea spre artă schimbă valori, atitudini şi ne ajută să luăm decizii corecte. Astăzi, când este marcată Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane, la Timişoara va avea loc o acţiune de prevenire organizată de angajaţii Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. Este vorba de un eveniment artistic realizat de tineri pentru conşitientizarea efectelor traficului de persoane. Momentele artistice vor fi intercalate cu marturii reale ale unor victime ale traficului de persoane. Evenimentul va avea loc de la ora 18.00, la AMBASADA.
Ieri, la sediul Palatului Administrativ din Reşiţa s-a desfășurat o ședință grupului interinstituțional antitrafic de persoane, sub coordonarea Centrului Regional Timișoara din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. De asemenea, o activitate preventivă a avut loc şi la Liceul „Tata Oancea” din Bocşa.
Desemnarea datei de 18 octombrie ca Zi Europeană de luptă împotriva traficului de persoane este un pas important întreprins de către Comisia Europeană încă de acum 10 ani, urmărindu-se creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra acestui fenomen.
(Sebastian Dragomir)