[AUDIO] Culturile agricole din Caraş-Severin, în pericol, în caz de îngheţ
Fermierii şi specialiştii cărăşeni speră ca februarie să nu aducă temperaturi cu multe grade sub zero astfel încât producţia din acest an să nu ajungă să fie compromisă.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 februarie 2016, 12:00 / actualizat: 15 februarie 2016, 17:26
Însămânţările de toamnă: grâul, secara, orzul, rapiţa şi triticalele au trecut mai repede de la faza vegetativă la cea generativă, iar un posibil îngheţ poate compromite total o parte din culturi, spune Adelina Ştefan – consilier în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin:
„Temperaturile ridicate din această perioadă, dacă se vor menţine, vor da impuls cerealelor de toamnă, plantele îşi vor intensifica funcţiile vitale, vor trece mai repede de la faza vegetativă la faza generativă, iar dacă nu intervin temperaturi foarte scăzute nu intervin probleme deosebite, plantele având de suferit într-o oarecare măsură”.
Fermierii şi specialiştii cărăşeni speră ca februarie să nu aducă temperaturi cu multe grade sub zero astfel încât producţia din acest an să nu ajungă să fie compromisă.
Până acum, ieşirea din iarnă a fost una neobişnuită prin temperaturile cu mult peste zero grade Celsius înregistrate în fiecare zi, cele optime acestei perioade fiind, în condiţiile normale, de până la maximum 8 – 10 grade, a mai precizat Adelina Ştefan. Fermierii din judeţ spun că au mai trecut printr-o situaţie asemănătoare în urmă cu câţiva zeci de ani.
Amintim că, pe raza judeţului Caraş-Severin, în toamna anului trecut au fost însămânţate peste 22.300 de hectare cu cereale, plante tehnice şi triticale.
(Hardy Cvoica)
Sursa foto: reporterntv.ro