Lumea mirifică a Văii Almăjului este în pericol? Motivul: microhidrocentralele de pe râul Nera
Articol editat de Mirabela Afronie, 13 februarie 2016, 08:00
Grupul Ecologic de Colaborare Nera atenţionează că dacă vor fi construite cele două microhidrocentrale, lumea mirifică a Văii Almăjului va fi distrusă.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin este deacord cu investiţia, pe motiv că microhidrocentralele reprezintă surse de energie curată, dar asta doar dacă acordul de mediu este respectat. Nu vor fi probleme dacă investitorii nu se abat de la planul inițial.
Mai mult, în data de 16 februarie, la sediul Primăriei din Prigor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin va organiza o dezbatere publică a studiilor de impact privind construirea a două microhidrocentrale pe râul Nera, în zona localităţii Prigor.
Grupul Ecologic de Colaborare Nera a constatat că „în cele două studii nu se spune că MHC-urile se găsesc la o distanţă de sub 15 km, în amonte de rezervaţia naturală sit Natura 2000 „Râul Nera între Bozovici şi Moceriş”. Amplasamentul propus este în contradicţie cu Avizul de Mediu 10938/2012 al Ministerului Mediului şi Pădurilor, dat pe Stratergia de Dezvoltare Energetică a României, în care se precizează că astfel de lucrări nu se pot face atunci când în aval există o arie protejată la o distanţă mai mică de 20 km.
Pe cale de consecinţă, GEC Nera solicită stoparea procedurii privind emiterea acordului de mediu, atrăgând totodată atenţia că orice eventuală derogare de la prevederile avizului va fi invalidată de instanţă.
Citeşte pe aceeaşi temă:
[su_posts template=”templates/teaser-loop.php” id=”169035″ posts_per_page=”1″ taxonomy=”link_category” tax_operator=”0″ order=”desc” orderby=”none”]
Acesta nu este singurul ONG de mediu care se sesizează cu privire la construcţia microhidrocentralelor. Asociaţia Altitudine a fost prima care a reclamat un posibil dezastru ecologic pe râul Nera. S-au sesizat inclusiv vecinii de peste Dunăre, Nera fiind un râu de graniţă. Aurora Citizen Association a anunţat că va informa autoritatea centrală de mediu din Serbia cu privire la această problemă și le va cere să prezinte Guvernului român o poziție oficială cu privire la problema MHC-urilor de la Prigor. Şi Deliblatica Citizen Association contestă această investiţie din judeţul Caraş-Severin.