Proprietarii de clădiri istorice din Reşiţa, scutiţi de plata taxelor şi impozitelor
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 ianuarie 2016, 15:32
Pentru a beneficia de această facilitate, proprietarii trebuie să asigure starea tehnică corespunzătoare a clădirilor, prin efectuarea de lucrări de consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere până la data de 31 mai 2016. Aceştia trebuie să înainteze o cerere tip către Direcţia Impozite şi Taxe, însoţită de următoarele documente: copie după buletin/carte de identitate a solicitantului (soţ şi soţie); extras de carte funciară, în termenul de valabilitate, cu specificaţia de clădire monument istoric; copia autorizaţiei de construire; copia declaraţiei de regularizare; copia procesului-verbal de recepţie a lucrărilor executate; contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare în curs de execuţie, dacă este cazul.
Contribuabilii beneficiază de scutire, în cazul în care la data depunerii dosarului nu figurează în evidenţele fiscale cu debite restante (impozite, taxe, amenzi contravenţionale). Cererile se depun până în 31 martie inclusiv sau în termen de 30 de zile de la data finalizării lucrărilor, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2016, la Direcţia Impozite şi Taxe.
În urmă cu exact un an, Radio România Reşiţa prezenta sub titlul Pentru cine sunt o povară clădirile de patrimoniu? situaţia monumentelor aflate în stare de degradare, dar date uitării şi chiar sortite demolării. Urmare acestui articol, municipalitatea anunța două luni mai târziu sancțiuni pentru proprietarii de clădiri istorice lăsate în paragină. Au fost înaintate somaţii, dar …