16,5 milioane de euro ajung la Reşiţa, pentru o nouă promenadă, piste de biciclete și șase pasarele peste Bârzava
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest şi Primăria Reşiţa au semnat primul contract pe ciclul de finanţare 2021-2027.
Articol editat de Mirabela Afronie, 12 iulie 2024, 12:27
Este vorba despre o investiţie de peste 16,5 milioane euro, menită să refacă coloana vertebrală a oraşului industrial Reşiţa, precizează ADR Vest într-un comunicat de presă.
„O investiție menită a reface coloana vertebrală a orașului industrial Reșița, alături de celelalte proiecte europene realizate deja sau pe care le are pregătire Primăria Municipiului: malurile râului Bârzava și zona care face legătura între principalele cartiere ale urbei, Govândari și Centrul Civic, vor fi modernizate cu finanțare europeană, printr-o investiție în valoare totală de peste 16,5 milioane euro.„
Pe ambele maluri ale Bârzavei va fi amenajată o promenadă care va lega centrul civic de Govândari, cu piste de biciclete şi şase pasarele peste apă.
„Prin proiect vor fi amenajate promenade și piste de biciclete pe ambele maluri, pe o lungime de aproximativ 4,6 kilometri. Continuitatea promenadei și a pistelor peste râul Bârzava va fi asigurată prin șase pasarele noi, cu structură metalică și o arhitectură deosebită.
De asemenea, se vor realiza plantări de arbori și arbuști și însămânțări pe toată suprafața verde, vor fi amplasate rastele, bănci și coșuri de gunoi, sistemul de iluminat va fi modernizat și se va reface balustrada de protecție de pe malul râului Bârzava. În zona podurilor CFR, promenada și pista de biciclete vor subtraversa linia de CF prin albia râului Bârzava, prin realizarea unui sistem de flotoare plutitoare.„
Reșițenii și vizitatorii se vor putea bucura de spații publice atractive, prin modernizarea unor zone aflate acum în stare avansată de degradare, de o zonă extinsă de promenadă, se vor putea deplasa cu bicicleta în condiții plăcute și mai ales în siguranță, pe trasee special amenajate, separate de traficul motorizat și care au asigurată continuitatea, vor beneficia de spații verzi și dotări urbane moderne.
Prin dezvoltarea infrastructurii de transport “verde”, locuitorii se vor deplasa mai repede dintr-un cartier în altul cu bicicleta, iar iubitorii de trasee în natură vor ajunge ușor pe potecile dealurilor din jurul Reșiței prin asigurarea conexiunilor între malurile râului Bârzava, se va facilita accesul către zonele și obiectivele turistice și se va promova mișcarea.