15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale în Caraş-Severin
Muzeul Banatului Montan din Reșița deschide sezonul expozițional de iarnă cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Articol editat de Casandra Silitra, 14 ianuarie 2024, 21:23 / actualizat: 15 ianuarie 2024, 20:13
Prima expoziție din seria „Restaurări din patrimoniul MUZEULUI BANATULUI MONTAN” cuprinde bunuri culturale restaurate în anul 2023, pe mai multe tipuri de material-suport: textil, hârtie, ceramică și metal.
Scopul restaurării este de a stabiliza materialul-suport şi de a-i reda frumusețea de altădată şi de a evidenția importanța procesului de restaurare și de conservare a obiectelor de patrimoniu. Circuitului expozițional îi sunt redate pe această cale o serie de piese care nu au putut fi expuse din cauza stării lor.
Vernisajul expoziției va avea loc de la ora 11.30 în foaierul instituției.
În completarea acestui eveniment, începând cu ora 12.00 va avea loc şi un atelier de cusut costume populare, coordonat de artizanul Daliana Crișan cu elevii Şcolii Gimnaziale 7 din Reşiţa.
***
„Mihai Eminescu în conștiința caransebeșenilor” în trecut și prezent
Episcopia Caransebeșului organizează luni, 15 ianuarie, începând cu ora 17.00, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale. Programul va consta în lansarea volumelor „Mihai Eminescu în conștiința caransebeșenilor” semnat de Constantin Brătescu și „Catalog – expoziții eminesciene” de Gheorghe Jurma.
Se va recita și interpreta vocal-instrumental de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și Corul „Timotei Popovici” al Seminarului Teologic din Caransebeș, poezii și piese muzicale pe versurile poetului Mihai Eminescu.
Evenimentul este organizat cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
***
Consiliul Județean Caraș-Severin împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale vor organiza o serie de evenimente, după cum urmează:
- Duminică, 14 ianuarie 2024 ora 18.00, în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan Reșița, Casa Studenților Reșița, Colegiul Național „Mircea Eliade“ și Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici“ Caraș-Severin, manifestarea intitulată „ZIUA CULTURII NAȚIONALE – Eminescu – redescoperiri“.
Evenimentul se va desfășura în curtea Muzeului Banatului Montan Reșița.
Manifestarea va îngemăna poezia și muzica într-un mod interactiv, fiind invitați să susțină momente artistice elevi, tineri și artiști locali de muzică folk. - În data de 15 ianuarie 2024, ora 18.30, manifestarea „ZIUA CULTURII NAȚIONALE – Eminescu – redescoperiri“ se va desfășura și la Caransebeș. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin în calitate de partener al acțiunii va fi prezent la Muzeul de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.
- Tot luni, 15 ianuarie, elevii Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz” vor avea de la ora 12.00 o întâlnire cu poetul şi omul de cultură reşiţean, Iacob Roman în sala de festivităţi a şcolii în cadrul evenimentului „Eminescu – reconstituiri culturale”.
- Deopotrivă, în data de 16 ianuarie 2024 ora 18.30 împreună cu Centrul Universitar al UBB din Reșița, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița – „Eminescu – orizont nemărginit“. Manifestarea culturală va avea loc la Centrul Universitar al UBB din Reșița și va avea invitați de seamă ai culturii cărășene ce vor prezenta comunicări sau vor prezenta volume: Gheorghe Jurma – „Fenomenul Eminescu“, Erwin Josef Ţigla – „Monumentele Eminescu“, Gheorghe Popovici – „Eminescu la Reşiţa“ și Octavian Peptenar – „Şcoala eminescologică de la Timişoara“. În cadrul evenimentului va avea loc şi lansarea volumului „Expoziţii eminesciene“ de Gheorghe Jurma (Editura Tim, Reşiţa, 2023, colecţia Eminescu, 18).