15.300 de teste rapide antigen SARS-COV-2 vor ajunge în şcolile din Caraş-Severin
Elevii şi profesorii vor fi testaţi pentru COVID-19 dacă prezintă simptome sugestive sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv. În şcolile din Caraş-Severin vor ajunge 15.300 de teste rapide antigen, potrivit unui ordin semnat la sfârşitul săptămânii trecute de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Articol editat de Mirabela Afronie, 8 februarie 2021, 14:00
Testele pentru identificarea SARS-CoV-2 sunt luate de la UPU Reşiţa, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului, spitalele din Caransebeş şi Oraviţa, urmând să fie distribuite unităţilor de învăţământ cu ajutorul Inspectoratului şcolar. Recoltarea se face de către personal medical, instruit, iar rezultatul este disponibil în 15 minute.
Purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros:
Testarea cu teste antigen rapide se recomandă:
• Elevilor simptomatici a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs
• Colegilor cazurilor confirmate din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz
• Cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, precum și contacților persoanelor confirmate pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituției cu care acesta a stat în apropiere, la mai puțin de 2 m, fără mască, cel puțin 15 min)
Echipamentul de protecție individuală a personalului medical care efectuează testarea antigen rapidă este asigurat de
angajator și este format din: mască FFP2/chirurgicală, vizieră, mănuși și halat de protecție de unică utilizare. Personalul medical al unității școlare va fi instruit asupra procedurii de echipare si dezechipare a echipamentului de protecție individuală. Echipamentul de protecție utilizat se va arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală, prevăzute cu sac galben. Această procedură va fi încheiată cu dezinfecția corectă a mâinilor.
Testele folosite reprezintă deșeuri medicale de tip pericol biologic și vor fi colectate conform legii în vigoare referitoare la colectare, depozitare, transport și eliminare a deșeurilor, respectiv OMS 1226/2012.
Fiecare unitate de învățământ va identifica un spațiu care va funcționa ca izolator, cf Ordinului comun 3235/2021, în care se vor asigura: dezinfectant de mâini, dezinfectanți pentru suprafațe agreați, o aerisire optimă, confort termic și coșuri de gunoi cu capac și pedală și saci galbeni pentru colectarea deșeurilor (batiste utilizate, echipament de protecție individuală).