Un incendiu violent a izbucnit astăzi, în jurul orei 14.00, pe raza orașului Băile Herculane în locul numit Capul Lazului, la intrarea în satul Pecinișca. Flăcările și fumul puteau fi văzute din zona complexelor hoteliere din Parcul Vicol, mai ales la începutul incendiului, localnicii și turiștii privind speriați imaginile ce păreau de coșmar, care au cuprins proprietățile localnicilor din sat și terenurile administrației locale.
La fața locului s-au deplasat imediat pompierii militari și civili din Băile Herculane, dar și angajați ai Primăriei Băile Herculane, care au intervenit prompt în lupta cu flăcările, pentru ca acestea să nu se extindă în fondul forestier și Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Deoarece exista riscul ca focul să nu poată fi ținut sub control, viceprimarul Gore Domilescu a solicitat sprijinul Prefectului județului Caraș-Severin, astfel că într-un timp relativ scurt au ajuns la locul incendiului pompierii militari de la Caransebeș și Orșova. La această intervenție au participat aproape 100 de persoane, reprezentând și personalul silvic al Ocoalelor Silvice din Băile Herculane și Teregova, rangerii Parcului Național Domogled-Valea Cernei, polițiștii și jandarmii din localitate, dar și cîțiva voluntari din orașul de pe Valea Cernei, care au asigurat apa potabilă pentru cei aflați pe munte. Pe parcursul acțiunii a fost întreruptă furnizarea energiei electrice în satul Pecinișca, pentru a asigura protecția celor aflați la locul incendiului.
Operațiunea a fost una dificilă, deoarece focul s-a extins cu repeziciune și a cuprins o suprafață de aproape 10 ha, arzând vegetația uscată de pe pășunile afectate de secetă. Totodată, accesul în zonă este dificil și nu se poate ajunge acolo cu niciun autovehicul,astfel că pentru stingerea focului s-a acționat cu fierăstraie mecanice, sape, lopeți, târnăcopuri și bătătoare de foc asigurate de Ocolul Silvic din orașul de pe Cerna. Principalul obiectiv era stoparea propagării focului în zona forestieră, unde flăcările ar fi ieșit de sub control, iar stingerea lor devenea aproape imposibilă! Chiar dacă în imediata apropiere a locului incendiului sunt pensiuni turistice și case ale localnicilor din Pecinișca, acestea nu s-au aflat nicio clipă în pericol.
Lupta cu flăcările a durat mai bine de 5 ore, focul fiind lichidat de pompieri după ora 19.00, însă cei care se aflau în prima linie au avut numeroase obstacole de trecut, pe lângă cele naturale fiind căldura insuportabilă degajată de incendiu, dar și deshidratarea. Ultimul focar a fost cel mai greu de stins, acolo ajungând doi rangeri și un lucrător al Primăriei. Când am ajuns noi acolo, focul mai avea vreo 25 de metri si intra în fondul forestier, ceea ce ar fi însemnat un dezastru, ne mărturisea unul dintre rangeri! Pentru asigurarea că lucrurile sunt sub control, la operațiune au participat și conducerile ISU SEMENIC Reșița și Direcției Silvice Caraș-Severin, precum și cele ale instituțiilor locale implicate în acest eveniment nedorit.
După stingerea focului, pompierii militari au asigurat locul incendiului prin lichidarea ultimelor focare. Cauzele producerii acestui incendiu pot fi vremea caniculară sau incendierea voluntară, iar focul a scăpat de sub control. Din fericire, pierderile sunt nesemnificative,deoarece a ars în principal dora vegetație erbacee nevaloroasă.
Paul-Sever SMADU