Casele de amanet – o soluție de a face rost de bani?
Articol editat de Cristina Corocan, 29 iulie 2015, 17:05
In vreme de criză, casele de amanet sunt tot mai căutate și au un profit din ce în ce mai mare. Tot mai mulți cetățeni își amanetează bunurile ca să aibă ce să pună pe masă sau să-și plătească ratele la bănci. Disperați, pe lângă bijuterii, oamenii mai duc la casele de amanet și obiecte electronice. Reprezentantul unei case de amanet din Reșița a vorbit despre această afacere:
” Se amanetează în special verighete și cercei, pentru că acestea sunt mai ușor de scos în momentul când amanetezi. Altă persoane lasă lănțișoare până la 15 g. Majoritatea sunt femei și pensionari”.
E greu să treci pragul unei case de amanet. Pentru majoritatea celor care o fac, e ultima soluție pentru a face rost de bani, după cum a afirmat unul dintre clienți:
”Am amanetat o brățară și un lănțișor pe care am primis 560 de lei. În ultimii ani am amanetat destul de des, când rămân fără bani și este o soluție de urgență, care mă ajută, provizoriu, până la salariu sau până la obținerea unui alt venit.
Deobicei, clienții care apelează la serviciile unei case de amanet sunt de trei feluri: cei disperati, care „rămân în pană” și au nevoie de bani azi dar nu au de unde să-i împrumute. A doua categorie este cea formată din profesioniștii amanetului. Ei amanetează câte ceva lună de lună, până la salariu. Cea de-a treia categorie este cea a clienților unici: ei duc la amanet (din motive diverse) bunuri pe care nu se mai întorc niciodată să le recupereze.
Cristina Corocan