13 februarie, Ziua Mondială a Radioului
Lumea întreagă marchează astăzi Ziua Mondială a Radioului. Sărbătoarea a fost instituită de UNESCO în 2012, ca semn de preţuire pentru una dintre cele mai mari realizări tehnologice ale umanităţii.
Articol editat de Casandra Silitra, 13 februarie 2019, 08:27 / actualizat: 13 februarie 2019, 17:39
Inventatorul italian Guglielmo Marconi, considerat părintele radioului, a reuşit, în 1901, să transmită un mesaj radio peste Atlantic, din Anglia până în Newfoundland.
În România, primele emisiuni de radio au avut loc la 1 noiembrie 1928.
Atunci a luat naştere Societatea Română de Radiodifuziune, prin contribuţia esenţială a lui Dragomir Hurmuzescu, una dintre marile personalităţi ale ştiinţei şi tehnicii româneşti.
În lume sunt mai mult de 51 de mii de posturi de radio şi mai mult de jumătate dintre oameni spun că ascultă în fiecare zi radioul, cea mai acesibilă şi mai răspândită formă de media inclusiv în tările sărace unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi.
Mai mult de jumătate dintre persoanele sub 30 de ani din lume ascultă radioul şi un sfert dintre ei spun că preferă să asculte posturi radio online.
În ultimii ani, peste 60 de jurnalişti radio au fost ucişi în zone de conflict, din care jumătate aveau mai puţin de 30 de ani!
Tema din acest an aleasã pentru Ziua mondialã a radioului, marcatã la initiativa UNESCO este ”Dialogul, toleranţa si pacea”.