11 ajutoare de urgență pentru cărășeni
Este vorba de persoane aflate în situații de necesitate cauzate de fenomene meteorologice periculoase și cu o stare de sănătate critică.
Articol editat de Cristina Corocan, 15 octombrie 2024, 15:47
11 familii din Caraș-Severin au beneficiat de la începutul lui 2024 de ajutoare de urgență acordate de Guvern. Este vorba de persoane aflate în situații de necesitate cauzate de fenomene meteorologice periculoase și cu o stare de sănătate critică.
”Ajutorul de urgență este un al 3-lea tip de ajutor pe care Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Sociale îl plătește când persoana sau familia în cauză se află într-o situație de dificultate imediată, pe care cu forțe proprii nu o poate depăși. De exemplu, un incendiu, a ars casa, nu are altă locuință, nu are unde să se ducă, dacă trebuie să meargă în chirie, nu are cu ce să o plătească sau nu are destui bani să plătească chiria, rudele nu au posibilități să ajute, nu doresc să ajute și atunci este într-o situație de nevoie, de risc de excluziune socială.
În Caraș-Severin, anul acesta am acordat 11 ajutoare de urgență, dintre care cinci au fost pentru inundații și patru a fost pentru cazuri de incendii. Unii au primit banii, alții urmează să primească. Am acordat 7.000 lei pentru incendii, atunci când a fost distrusă casa în totalitate. Am mai acordat două ajutoare de urgență pentru două familii cu doi copii foarte bolnavi, cu o boală rară, cu urmări deosebit de grave. Aici iarăși acordăm pentru nevoile sociale, chiar dacă contravaloarea îngrijirii medicale sau a ce ține strict de aspectul medical este asigurat prin instituțiile corespunzătoare. Noi acordăm pentru îngrijirea socială. Am dat bani pentru ca părinții să se poată deplasa la medici, medici din orașe mai mari, ca să își poată urmări cu strictețe copilul, să ia medicamentele. Banii fac parte din bugetul Ministerului Muncii, sunt la dispoziția agenților județene atunci când oamenii solicit. În situația în care nu se cheltuie, se distribuie altor județe. Singura condiție pe care o cerem și o verificăm este să fie vorba de o situație de nevoie, adică acest ajutor de urgență să fie motivat”, a spus directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Elena Solomonesc.
Oricând în timpul anului persoanele aflate în stare de nevoie extremă pot depune cerere pentru a obține un ajutor de urgență. Acestea se acordă familiilor sau persoanelor singure, care se află în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice periculoase, fie au probleme grave de sănătate sau se află în situații care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială.