100 de biciclete gratuite disponibile în Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, prin programul RO Bike Valley
100 de biciclete gratuite au ajuns în diverse localități din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, fiind oferite pentru a fi împrumutate în regim de bibliotecă. Inițiativa are ca scop promovarea activităților de recreere, a mișcării în aer liber și a educației rutiere.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 februarie 2025, 16:29 / actualizat: 3 februarie 2025, 19:26
Bicicletele, de diferite dimensiuni pentru a se potrivi atât tinerilor și adulților, cât și copiilor, au fost distribuite către mai multe organizații și școli din localități precum Comloșu Mare, Pesac, Boldur, Oravița, Reșița, Bozovici, Ciudanovița, Carașova, Oțelu Roșu, Baia de Criș, Deva și Arad.
Biciteca RO Bike: un concept inovator
Conceptul din spatele acestei inițiative este Biciteca RO Bike, un proiect inovator al Fundației Comunitare Timișoara. Prin intermediul acestuia, bicicletele aflate în gestiunea școlilor și organizațiilor participante pot fi împrumutate pe termen limitat de către cei care doresc să se implice în activitățile organizatorilor. La finalul activității, bicicleta este returnată, depozitată în siguranță și pregătită pentru a fi împrumutată din nou la următorul eveniment.
Parteneriat pentru un viitor durabil
Bicicletele au fost oferite de către SMW Fabrica de Biciclete și Decathlon România, fiind distribuite cu sprijinul Fundației Comunitare Timișoara. Programul RO Bike Valley este gestionat de Fundația Comunitară Timișoara, cu susținerea Decathlon România, a făcut posibilă distribuirea bicicletelor către organizații și instituții.
Promovarea ciclismului și a unui stil de viață sănătos
Organizațiile implicate în program vor desfășura pe parcursul întregului an evenimente de promovare a ciclismului, ateliere de reparații, sesiuni de educație rutieră, ieșiri în natură și alte activități alternative de petrecere a timpului liber. Încurajând astfel un stil de viață activ și sănătos, departe de ecrane și activități indoor.
Conceptul extins Biciteca RO Bike
Unele școli din program vor testa conceptul extins de Biciteca Ro Bike, permițând copiilor să împrumute o bicicletă pentru o perioadă limitată de timp, după care o vor returna pentru a fi verificată și pregătită pentru următorul copil.
Organizații partenere
Printre organizațiile de unde se pot împrumuta bicicletele se numără: Asociația Colț de Banat din Comloșu Mare, Asociația Casa Buna Mică din Pesac, Școala Gimnazială Boldur, Liceul General Dragalina Oravița, Colegiul Național “Traian Lalescu” Reșița, Liceul Teoretic ”Eftimie Murgu” Bozovici, Școala Gimnazială Ciudanovița, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Grupa Volontera “Moje Karaševo” din Carașova, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Baia de Criș, Asociația Social Activ din Arad, Fundația Comunitară Banatul Montan și Grupul MTBxPro din Oțelu Roșu.
RO Bike Valley: o mișcare pentru un viitor sustenabil
RO Bike Valley reprezintă o mișcare importantă în România, orientată spre economia circulară, mobilitate, comunități active și un stil de viață sănătos. Programul își propune să creeze o comunitate de parteneri pentru a contribui la dezvoltarea circulară a întregului lanț economic și social de producție, utilizare și reciclare a bicicletelor, precum și la creșterea accesului, infrastructurii și a unor comunități prietenoase cu ciclismul.
Pilonii Programului RO Bike Valley
Viziunea economiei circulare este reflectată în cei patru piloni ai programului RO Bike Valley: producție, dezvoltare, acces și comunitate. Aceștia urmăresc impactul economic și social al utilizării bicicletelor.
Producție Locală și Durabilă
RO Bike Valley își propune să stimuleze producția locală pe întregul ciclu de viață al bicicletei, de la producția de componente și materii prime, la dezvoltarea de produse și servicii conexe, prelungirea duratei de viață, reparația și reciclarea bicicletelor.
Investiție în Dezvoltare
Programul investește în dezvoltarea industriei prin susținere directă și consolidarea parteneriatelor intersectoriale pentru ciclism, concentrându-se pe infrastructură, comunități, antreprenoriat, educație și colaborarea cu actorii locali.
Acces și Comunitate
Decathlon se implică în creșterea accesului la biciclete pentru un număr cât mai mare de români, dezvoltând know-how-ul în domeniul ciclismului, încurajând practicarea ciclismului și dezvoltând comunități prietenoase cu bicicletele.